Miercurea Alarmelor – eveniment de verificare a insalațiilor de alarmare a populației în caz de dezastru, s-a încheiat. În Timiș nu au fost înregistrate probleme în ceea ce privește funcționalitatea echipamentelor, însă oamenii nu știu ce să facă dacă le aud.
Puțin după ora 10, sirenele din tot județul au transmis un semnal de alertă în caz de dezastru. Unii oameni au știut despre eveniment și au trecut liniștiți prin centrul orașului, în timp ce alții au stat și au ascultat curioși.
„Reporter: Este alarmă în caz de dezastru.
Timișoreancă: Dar nu știu ce rebuie să fac. Unde să merg. Nu fac nimic, merg mai departe.”
Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice,au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.
De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.
Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.