Cel mai important monument baroc din vestul țării a fost restaurat cu fonduri europene și a fost deschis publicului în anul Capitalei Culturale Europene. Vorbim despre cea mai fotografiată clădire din Piața Unirii, Domul Catolic, care a fost restaurat în totalitate, după un șantier care a durat 4 ani. Practic, pe lângă fațadă, restauratorii au realizat lucrări de refacere și în interior la podea, pereți, vitralii, picturi și elemente superbe de decor baroc.
Proiectul a fost început în 2018, cu sprijinul ADR Vest pentru accesarea fondurilor europene. Restauratorii au lucrat la foc continuu pentru ca biserica să fie pregătită până în cel mai mic detaliu. După 4 ani de șantier, turiștii o pot vizita din nou.
„Impresionant, sincer. Foarte frumos, eu vin de la București și chiar îmi face plăcere să văd așa ceva”
„Frumos, îmi place mult partea de aici, de deasupra de intrare. Eu am fost pe la Milano, pe la Roma, Vatican, dar nu e nicio diferență” au declarat câțiva turiști care vizitau luni dimineață monumentul din Piața Unirii.
O echipă complexă de zeci de muncitori, restauratori și arhitecți au refăcut cel mai important monument baroc din vestul țării.
„Materialele se găsesc, dar nu în comerț. Ele sunt de sorginte italiană, vorbim despre un var hidraulic și pulbere de marmură de carrara albă care se comportă exact ca o frescă”, spune Ioan Darida, restaurator.
„Mulți oameni când intră și când meditând vizitează statuetele și tot ansamblul, ei se întâlnesc și cu istora, dar și cu frumusețea artei”, declară Mons. Jozsef-Csaba Pal, Episcop de Timișoara.
Construcția la Domul Catolic din Timișoara a început în anul 1736.

