Autoritățile din Caraș-Severin sunt în alertă după ce acoperișul și o parte din fațada Sanatoriului de la Marila s-au prăbușit pur și simplu. Din fericire, în acel corp de clădire nu se aflau pacienți deoarece vorbim despre o secție dezafectată a spitalului. Totuși, cele 60 de persoane internate și cei 15 medici au fost evacuați preventiv, iar sanatoriul va rămâne gol pentru a putea începe renovările promise de 30 de ani.

„A picat o parte de acoperiș și pentru siguranța pacienților am hotărât să îi mutăm la Spitalul din Oravița. Acum Marila este dat Companiei Naționale de Investiții și am înțeles că deja s-a aprobat suma pentru renovare. La Sanatoriu nu va mai funcționa nimic pentru că se va reface spitalul pe banii CNI” a declarat Mircea Popescu, directorul Spitalului Orășenesc Oravița, cel de care aparține Sanatoriul Marila.

Pacienții vor fi mutați până la terminarea lucrărilor de refacere a clădirii la Spitalul Orășenesc Oavița. Aceștia sunt mutați cu autovehiculele primăriei, dar și cu ajutorul celor de la ISU Semenic.

„La solicitarea efectuata prin 112, astazi, 21.02.2023, de catre Primaria Oravita si conducerea Spitalului Orășenesc Oravita, doua echipaje pentru transport victime multiple au fost alocate pentru a sprijini acțiunea de transfer a pacienților internati la Sanatoriul Marila. Acțiunea se desfasoara, in mod preventiv, urmare a prăbușirii a unei parti din acoperișul spitalului. Potrivit, conducerii spitalului, in unitate sunt internate circa 60 de persoane. Echipajele sunt solicitate pentru a sprijini transferul a 27 de persoane. Celelalte persoane vor fi transferate cu mijloace ale Primăriei” transmit reprezentanții ISU Semenic.

Sanatoriul de la Marila nu a avut parte nici de bani europeni și nici de interes local. După Revoluție, acesta a intrat în visteria Spitalului Orășenesc Oravița. Acesta fiind un spital mic nu a avut suficiente fonduri ca să renoveze întreaga clădire și structura de rezistență. Așa că secțiile s-au închis rând pe rând. Din 140 de paturi cât avea în total, capacitatea s-a înjumătățit și până astăzi, mai funcționau doar primele 2 etaje din 6.

Comania Națională de Investiții va reface structura de rezistență a sanatoriului și va renova complet clădirea și anexele. După aceea va fi nevoie de alți bani pentru dotarea cu aparatură medicală. În 2006, o evaluare a conducerii de atunci a spitalului din Oravița, arăta că pentru lucrări ar fi nevoie de 12 milioane de euro.