Dominic Fritz, primarul municipiului Timișoara, se confruntă cu acuzații de conflict de interese administrativ după ce s-a descoperit că a întocmit un act administrativ în favoarea unei societăți reprezentate de o persoană fizică de la care a contractat un împrumut în timpul campaniei electorale, spun cei de la Agenția Națională de Integritate. 

Potrivit informațiilor furnizate de ANI, în noiembrie 2020, în timpul exercitării mandatului său de primar, Fritz Dominic Samuel ar fi emis un act administrativ care a adus beneficii directe societății reprezentate de creditorul său din campania electorală. Această acțiune constituie o încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese, conform prevederilor legale în vigoare, adaugă inspectorii. 

Mai exact, primarul ar fi încălcat prevederile articolului 70 din Legea nr. 161/2003, care stabilește normele de conduită pentru funcționarii publici, precum și prevederile articolului 228, alineatul (1), litera b) din Ordonanța de Urgență nr. 57/2019, care reglementează codul administrativ.

Dominic Fritz a reacționat dur la comunicatul ANI: 

“Agenția Națională de Integritate consideră că în noiembrie 2020 m-am aflat într-o situație de conflict de interese administrativ și propune să mi se înceteze mandatul. Bineînțeles că tot demersul este absurd și complet neacoperit de fapte. Iar eu voi combate în instanță toată bizareria menită să mi se lipească și mie o etichetă de pătat politic.

E ca la Radio Erevan: ei spun că am participat la elaborarea unui PUZ pentru un beneficiar care mi-a împrumutat bani – doar că nu am participat, nu a fost beneficiar și nu mi-a împrumutat mie bani. 

Un arhitect a elaborat documentația tehnică pentru PUZ-ul unui client. Acel PUZ a trecut toate etapele înainte să ajung eu primar, cu tot cu semnătura predecesorului meu. Când am preluat mandatul, lipsea doar votul din Consiliul Local. Ca să nu intre o documentație semnată de fostul primar în noul consiliu, m-au rugat colegii în primele zile de mandat să semnez încă o dată referatul de aprobare care trimite documentația, fără să fie schimbată o virgula, în CL. 

Arhitectul, care NU este beneficiarul PUZ-ului cum susține ANI, ci doar l-a elaborat pentru un client, fără să beneficieze în vreun fel de votarea sau ne-votarea lui, este și consilier local USR. A împrumutat campania de primar din 2020 cu 25.000 lei, sumă din care eu personal nu am văzut niciun leu și care au fost restituiți în momentul în care AEP a returnat banii de campanie (așa se finanțează campaniile electorale în România). 

Asta este povestea pe scurt. O să auziți multe atacuri în următoarele zile. O să atac la rândul meu raportul ANI în instanță și nu am niciun dubiu că voi primi dreptate.

O să-mi apăr onoarea și integritatea indiferent cui i s-a pus pată pe mine” a scris Dominic Fritz pe pagina lui de Facebook.