Un nou tip de alergen periculos a fost descoperit în aerul din vestul României: mucegaiul. Cercetătorii români au tras un semnal de alarmă în urma unui proiect pilot de măsurare a alergenilor din aer, care a arătat prezența sporiilor de mucegai la cote alarmante. Potrivit medicilor, acest alergen poate avea efecte devastatoare asupra sănătății populației, în special pentru cei sensibili la polen și pentru persoanele cu afecțiuni pulmonare.
Descoperirea a fost făcută de medicii alergologi din Timișoara, care au instalat anul trecut stații de monitorizare a polenului. Cei de la ONCOGEN, împreună cu reprezentanții Universității de Științe ale Vieții au cules datele care au dezvăluit o concentrație îngrijorătoare de spori de mucegai în aer, fapt care a determinat specialiștii să investigheze mai profund acest fenomen.
În prezent, echipele de cercetători din vestul țării lucrează pentru a identifica tipurile specifice de mucegai și pentru a evalua posibilele complicații asupra sănătății.
Situația devine cu atât mai îngrijorătoare cu cât la nivel național nu există sisteme similare de monitorizare a alergenilor. Specialiștii avertizează că lipsa datelor din alte regiuni ale țării face ca situația să fie incertă și potențial periculoasă pentru întreaga populație.
În acest context, cercetătorii din vestul țării solicită autorităților centrale să inițieze proiecte pilot în marile orașe ale României pentru a evalua prezența și impactul sporilor de mucegai în aer și în alte zone. Până atunci, cetățenii din vestul țării sunt sfătuiți să fie atenți la simptomele de alergie și să consulte medicul la primele semne de disconfort respirator.
“Practic pot să vă spun că în sezonul de ambrozie, când eu măsurăm această cantitate de polen care părea imensă, cantitatea de spori de fungi depășea de peste 10-15 ori nivelul ambroziei, care depășea și ea de peste 15 ori orice nivel de alt polen, deci vorbim despre o nouă structură în aer care ar putea să aibă impact. Alergenii, pentru că sunt noi, ar putea duce poate la o pneumonie sau altă afectare de tip pulmonar care să nu fie alergie, deci este o nouă provocare pentru noi” a declarat pentru Digi24, Prof. Univ. Dr. Carmen Bunu Panaitescu, medic alergolog.