16 decembrie 1989 – o dată pe care mulți timișoreni nu o vor uita niciodată. O zi în care spiritul orașului s-a trezit din letargie, o zi istorică pentru România.
Pe 16 decembrie 89’ începea cu adevărat Revoluția anticomunistă de la Timișoara. Startul s-a dat în seara zilei de 15, atunci când sute de oameni s-au adunat în fața casei pastorului Laszlo Tokes din strada Timotei Cipariu din Piața Maria. Acesta urma să fie evacuat și mutat la o altă parohie din țară.
Carisma pastorului, dobândită în cei 3 ani de parohie la Timișoara i-a adus iubirea credincioșilor, dar și atenția sporită a Securității. Astfel că pe 15 decembrie, primește ordinul de evacuare.
O enoriașă deschide la aceeași dată o listă de protest și strânge semnături pentru Laszlo Tokes. Seara, oamenii se adună în fața casei sale într-un protest mut.
A doua zi, 16 decembrie 1989, manifestația are o altă formă și se aude primul strigăt “Jos Ceaușescu!”. Acela a fost momentul în care mulțimea a început să scandeze lozinci împotriva regimului, iar manifestația capătă amploare.
Informațiile ajung la șefii partidului și ai Securității, iar autoritățile vremii încearcă intimidarea mitingului cu tunuri de apă și arestări masive. Însă oamenii nu se lasă intimidați și pornesc în marș către centrul orașului.
Replica dură a regimului Ceaușescu va urma. În zilele de 17 și 18 decembrie la Timișoara au murit zeci de oameni, iar alte sute au fost răniți. Între timp, românii din celelalte zone ale țării nu aud nimic despre acest subiect la radio sau televiziunea publică, însă la Timișoara începea lupta grea pentru libertate.
Foto: Constantin Duma