Este alertă de praf în vestul țării, după ce localnicii s-au trezit că mașinile lor au fost acoperite de o pâclă maronie, imediat după încheierea ploii de ieri. Specialiștii spun că vorbim despre fenomenul cunoscut drept „ploaie de noroi” care curăță atmosfera de particulele de praf și care mai apoi le aduce pe pământ.

Chiar dacă poluarea a fost observată cu ușurință de toți oamenii, aparatele de măsurare a calității aerului din județ nu au indicat valori crescute ale particulelor în suspensie, cei de la Garda de Mediu spun că praful a fost prea fin pentru a fi observat de aparate, astfel nimeni nu a emis nicio alertă.

„Fiind vorba de particule de praf cu diametru foarte fin, stațiile de monitorizare a calității aerului din municipiul Timișosra și din județ nu au evidențiat depășiri la poluanții cu particule în suspensie, cu PM10 și PM2,5. Am dispus UAT-urilor, atât Municipiului Timișoara, cât și UAT-urilor periurbane să intensifice măturatul stradal, stropitul și spălatul stradal” a declarat Luci Mușuroi, comisar-șef Garda de Mediu Timiș.

Medicii atrag atenția în această perioadă mai ales celor care se știu cu afecțiuni pulmonare.

„Recomandăm pacienților care au boli pulmonare sau au diferite alergii să evite să iasă din casă în timpul acestei alerte de praf sau dacă trebuie să iasă, să poarte mască. De asemenea, sportul în aer liber este bine să îl amânăm până trece acest val de poluare. În special pacienții care au astm bronșic sau pacienții cu BPOC fac exarcerbări mai acute ale bolii de bază în ultima perioadă” a declarat Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Timișoara.