Comunicat de presă – Asociația pentru Cultură Bănățeană, prin parteneriatul științific și cultural cu Societatea Academică pentru păstrarea muzicii „Gusle” (Akademsko društvo za negovanje muzike „Gusle” Kikinda), organizează în perioada 12-13 decembrie la Kikinda cea de-a patra ediție a conferințelor de etnomuzicologie care se va desfășura în istorica clădire a Muzeului Național și al Sediului Societății Academice „Gusle” din Kikinda.

Tema ediției din acest an ȘTIINȚELE ETNOMUZICOLOGIEI ȘI ETNOCOREOLOGIEI ȘI PRACTICA FOLCLORULUI ÎN BALCANI, are drept scop restaurarea și arhivarea valorilor comune ale întregului teritoriu cultural și științific Balcanic

Comitetul managerial este format domnul Zoran Petrović directorul Societății Academice pentru păstrarea muzicii „Gusle” din Kikinda, prof. univ. dr. habil. Lucian Emil Roșca, dr. Adrian Călin Boba.

La deschiderea oficială a conferinței și-au anunțat prezența E.S. Silvia Davidoiu, ambasador al României în Republica Serbia și E.S Mihaela VESELINOV, ambasador al Republicii Macedonia de Nord, academician Dan Dubină, președintele Academiei Române, filiala Timișoara, Ioan David, director al Bibliotecii Academiei Române Filiala Timișoara Ognjan Krstić președinte Uniunea Sârbilor din România, Doru Ursu director al Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina și Nikola Lukač, primarul localității Kikinda, Lucian Emil Roșca și Adrian Călin Boba, Asociația pentru Cultură Bănățeană.

Lucian Emil Roșca: „Organizarea celei de-a IV-a ediție a acestei reuniuni științifice internaționale poate fi considerată cea mai importantă în zona Balcanilor și reunește cei mai importanți cercetători de la universități de prestigiu din Serbia, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord și Muntenegru. Este dezideratul meu încă de la prima ediție care și în acest an se concretizează cu cea mai importantă pentru deschiderea internațională spre acest spațiu cultural și științific. Temă generoasă și cuprinzătoare pentru această ediție ȘTIINȚELE ETNOMUZICOLOGIEI ȘI ETNOCOREOLOGIEI ȘI PRACTICA FOLCLORULUI ÎN BALCANI a fost aleasă de comitetul de organizare să atingă nu numai latura științifică ci și să vină cu o completare concretă și aplicare științifică interpretativă și explicativă. În al doilea rând de la primele demersuri spre organizarea reuniunii științifice ne-am dorit deopotrivă ca întâlnirea să aibă și valoarea în premieră de cunoaștere, restaurare și arhivare a valorile noastre comune ale tuturor țărilor balcanice, să lanseze proiecte de cercetare, să gândească și să aplice ceea ce avem de făcut, ceea ce putem, cum putem salva patrimoniul nostru comun. Și acest lucru se va întâmpla în aceste zile cu mare vizibilitate și impact pentru ceea ce ne propunem cultural, artistic pe principiile cunoașterii cercetărilor prezente și viitoare atât de utile și pentru viitoare generație de cercetători pe care le formăm.

Cele 23 de lucrări care vor fi prezentate pe patru secțiuni în paralel – etnomuzicologie și etnocoreologie – au fost incluse de către comisia de selecție peer-review spre prezentate în plen și publicare, atât în limba națională cât și în limba engleză în importantul volum științific CERCETĂRI ȘI STUDII a Asociației pentru Cultură Bănățeană care a fost recent inclus în baza de date internațională. www.cs-embe.ro

Din cadrul acestui eveniment sunt programate întâlniri prezidate de comitetul științific cu privire proiecte concrete, o sesiunea importantă de prezentare și lansare de carte de specialitate semnate și prezentate de autori universitari, cercetători, doctoranzi din Timișoara, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord și Muntenegru dar și concertul pregătit în cadrul acestui eveniment.