Este mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Astăzi, românii îl prăznuiesc pe Sfântul Andrei, care este cunoscut drept ocrotitorul țării noastre. De această sărbătoare se leagă tradiții și obiceiuri din bătrâni care sunt respectate cu sfințenie.
Sărbătoarea de Sfântul Andrei marchează începtul iernii, dar și a sărbătorilor de iarnă, urmează Sfântul Nicolae, Sfânta Eugenia, Nașterea lui Iisus Hristos, Sfântul Ștefan, dar și Boboteaza.
Sfantul Apostol Andrei a fost fratele Sfantului Petru si impreuna au fost primii ucenici ai lui Hristos. Dupa Pogorarea Sfantului Duh, prin tragere la sorti, Apostolii au primit teritoriile unde sa predice. Astfel, Sfantul Apostol Andrei va predica in Scytia si Asia Mica.
Sfantul Apostol Andrei a fost martirizat la Patras, in Grecia. Nu se cunoaste cu exactitate anul mortii sale, se presupune ca ar fi fost in timpul uneia dintre persecutiile lui Nero (54-68) sau Domitian (81-96). Potrivit traditiei, a fost rastignit pe o cruce in forma de “X”.
In anul 1995, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca ziua Sfantului Andrei sa fie insemnata in calendarul bisericesc cu cruce rosie, iar in 1997, Sfantul Andrei a fost proclamat “Ocrotitorul Romaniei”, conform celor de la crestinortodox.ro
De Sfântul Andrei se spune că e bine să atârnăm cununi de usturoi la uși, geamuri, dar și în cotețele animalelor pentru a fi siguri că spiritele rele stau departe de casa și ograda noastră. De asemenea, oamenii aduceau pe vremuri acasă crengi de vișin. Acestea erau puse în apă, iar dacă ele înfloreau până la Crăciun, însemna că va fi un an bogat în acea casă.
Strămoșii noștri obișnuiau să pună și grâu la încolțit în preajma acestei sărbători pentru a prevesti recolta de anul viitor. Grâul care încolțea sănătos aducea și prosperitate în casă, dar și sănătate și fericire celor din familie.