Clădirea în care funcționează Maternitatea Odobescu din Timișoara a fost construită acum mai bine de 100 de ani. Aici funcționează singura unitate de terapie intensivă din vestul României, pentru nou-născuții prematuri. Lângă incubator, mamele își alintă micuții care au doar câteva sute de grame.

Medicii și asistentele îi veghează pe micii pacienți 24 de ore din 24, cu dedicare și profesionalism. Însă fac acest lucru în spații renovate doar din donații și sponsoizări.

„Trebuie să construiască alt spital. Pică pe noi”

Șeful secției de neonatologie de la Maternitatea Odobescu este Dr. Gabriela Olariu. Lucrează de 40 de ani în spital și nu a văzut vreo invesiție serioasă din partea statului.

„La un moment dat se va face (n.r. spital nou) știți de ce? Pentru că o să pice peste noi. […] Costul unui copil care se îngrijește aici este de 30.000 de euro. […] Problema este că la programele naționale nu că nu s-a indexat indemnizația, la cursul inflației, am primit cu 20% mai puțini bani de terapie intensivă și mai primim la prematuri 10 milioane vechi pe zi pentru îngrijire” spune Dr. Gabriela Olariu, șef secție neonatologie la Maternitatea Odobescu din Timișoara.

În fiecare an, la Maternitatea Odobescu din Timișoara vin pe lume aproximativ 3.000 de micuți, dintre ei, 10% sunt prematuri. Chiar și în aceste condiții, medicii și asistentele de pe secția de ATI își fac treaba la standardele europene.

Medic: „Îmi vine să urlu pentru că nu suntem auziți!”

„Mă doare sufletul când văd că lucrăm la nivelul standardelor modiale, dar condițiile în care lucrăm sunt, aș putea să spun cu mâna pe inimă și cu mult sinceritate, ca din secolul trecut și mă doare sufletul pentru că autoritățilșe noastre nu înțeleg că avem nevoie, la peste 3.000 de nașteri anual, de o clădire nouă. […] Sunt mâhnită îmi vine să urlu că nu suntem auziți. Îmi pare rău că trebuie să spun asta în această zi minunată (Ziua Copilului Prematur). Îmi fac meseria alături de colectivul în care lucrez cu multă dragoste și dăruire” declară Dr. Mihaela Țunescu, medic primar neonatolog/ pediatru la Maternitatea Odobescu din Timișoara.

Anual în România vin pe lume 20.000 de copii prematuri, iar cifrele sunt în creștere, atrag atenția specialiștii, care cer o finanțare serioasă a acestui serviciu medical.