Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectoarelor Poliţiei de Frontieră Cruceni și Jimbolia, judeţul Timiș, au depistat în total, 30 de cetățeni străini, care au încercat să treacă ilegal frontiera în Serbia noaptea aceasta prin diferite zone ale județului. Pentru depistarea acestora, polițiștii de frontieră s-au folosit de mijloacele tehnice de supraveghere – termoviziune, aparatură de observare fixă și drone. 

În data de 27.10.2023, în jurul orei 00:30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Cruceni – ITPF Timişoara au observat, cu ajutorul aparaturii de termoviziune, la aproximativ 500 m de frontieră, pe direcția localității de frontieră Iohanisfeld, un grup masiv de persoane care se deplasa din interiorul țării spre frontiera cu Serbia.

La nivelul sectorului, a fost declanșată o acțiune de prevenire și combatere a migrației ilegale, fiind angrenate forțe și mijloace tehnice de supraveghere pentru oprirea și identificarea persoanelor.

Astfel, cei care operează dronele din dotarea ITPF Timișoara au ajuns imediat în zonă, și au cercetat aerian zona în vederea coordonării activității de la sol.

Totodată, polițiști de frontieră din cadrul SPF Cruceni, SPF Deta, SPF Jimbolia și STPF Timiș, s-a deplasat în zona de frontieră, fiind ghidați de mijloacele tehnice de supraveghere aeriene și terestre, care au identificat 24 de cetățeni străini, aflați în culturile înalte de pe câmp.

Persoanele în cauză, au fost conduse la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Lunga pentru cercetări. În cadrul verificărilor preliminare, polițiștii de frontieră au stabilit că cei în cauză sunt din Nepal și Afganistan, cu vârste cuprinse între 18 și 43 de ani.     

Ieri, în jurul orei 20:00, polițiștii de frontieră de la același sector au mai observat cu ajutorul postului de observare cu termoviziune fix, alte două persoane care se deplasau pe jos, spre granița cu Serbia. Colegii noștri le-au monitorizat traseul, i-au identificat și i-au condus la sediul sectorului pentru cercetări. Este vorba despre doi cetățeni din Nepal.

În cursul acestei dimineți, în jurul orei 05.00, și poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Jimbolia – ITPF Timişoara au declanşat o acţiune specifică pe linia combaterii migraţiei ilegale, în urma căreia au depistat în apropierea frontierei, pe direcția localității de frontieră Checea, patru persoane afroasiatice, care se deplasau din interiorul țării spre frontiera cu Serbia.

Cele patru persoane, întrucât nu îşi justificau prezenţa în zonă, au fost conduse la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Jimbolia pentru cercetări. În cadrul verificărilor preliminare, polițiștii de frontieră au stabilit că cei în cauză sunt din Nepal, cu vârste între 21 și 26 de ani, care au intrat legal pe teritoriul României în baza unor vize de muncă.

Din primele declarații, toți cei 30 de migranți au declarat că au încercat să treacă ilegal frontiera din România în Serbia, cu intenţia de a ajunge în diverse state din vestul Europei.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativa de trecere frauduloasă a frontierei de stat, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale care se impun.