Programul săptămânii 17-21 aprilie, la Cinema Victoria

O nouă săptămână, o nouă invitație de a explora povești una și una pe marele ecran. Imposibil să nu găsești ceva pe gustul tău în program! Avem două proiecții cu invitați speciali, care vor vorbi despre salvarea bisericilor de lemn din România și despre lupta pentru salvarea adevărului în cazul Inginerului Ursu, îți propunem noi episoade din #FilmTherapy și din cineclubul liceenilor #FilmAfterSchool, și îi aducem pe ecran pe cineastul Michel Gondry cu ceva nou și ceva vechi, dar de neuitat: „Eternal sunshine of the spotless mind”.

MIERCURI seara, descoperă o parte a patrimoniului țării noastre la proiecția specială BISERICI DE LEMN DIN ROMÂNIA, care va fi urmată de o discuție despre potențialul lor cultural, economic și social. Înainte, află despre un alt fel de artă în documentarul JEFF KOONS: PORTRETUL UNEI VIEȚI.

JOI, fanii trupei PHOENIX mai au o ocazia de a retrăi povestea pe marele ecran, iar cei nostalgici după Interbelic mai pot face o incursiune în Belgradul nebun și excentric al anilor ’20 la MARELE JAF AL TRAMVAIULUI.

VINERI după-amiază, ne lăsăm seduși de VARA LUI ’85 la cineclubul #FilmAfterSchool, care propune o nouă poveste despre trăirile de la vârsta adolescenței, urmată de o discuție. Seara, urmărim HIMERA lui Alice Rohrwacher, o comedie fantastică în care un misterios arheolog britanic cu inima frântă și o gașcă de profanatori de morminte antice vânează închipuiri. 

SÂMBĂTĂ, avem în program două subiecte sensibile, care surprind, din unghiuri foarte diferite, legăturile dintre copii și părinții lor. La #FilmTherapy, emoționantul TÓTEM ne introduce în intimitatea unei familii haotice, în care Sol, o fetiță de șapte ani, se confruntă cu teama pierderii tatălui său, bolnav în stadiu terminal. După proiecție, stăm de vorbă cu psiholog Dorotheea Toma din partea Superhumans Romania. 

Apoi, CAZUL INGINERULUI URSU prezintă complicatul drum al lui Andrei Ursu pentru a-i face dreptate tatălui său, ucis în beciurile Securității. Protagonistul documentarului va fi cu noi în sală pentru o discuție la finalul filmului, alături de Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara.

DUMINICĂ, deschidem cutia cu amintiri și îți aducem, într-o proiecție specială, în exclusivitate, răvășitorul ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND al lui Michel Gondry, care explorează încercarea unui cuplu (Kate Winslet și Jim Carrey) de a-și șterge din memorie amintirile dureroase ale relației. După aceea, rămâi să vezi și cel mai nou film al celebrului regizor francez, realizat la 20 de ani distanță. CARTEA CU SOLUȚII este o comedie despre un regizor bipolar și paranoic care face totul pentru a-și termina filmul așa cum dorește el, nu cum vor producătorii.

În acest weekend, cel mai faimos collie se întoarce pe marele ecran! Sâmbătă, LASSIE îi așteaptă pe copii și părinți pentru O NOUĂ AVENTURĂ în sala de cinema. Duminică, urmărim aventura unei fetițe orfane care încearcă să salveze ultimul dragon în viață, în MICUȚA PING ȘI DRAGONUL.

Programul săptămânii 16-21 aprilie, la Cinema Timiș

De pe culmile munților… pe culmile gloriei. Săptămâna asta, la Timiș, explorăm ce înseamnă viața la înălțime, dar și cât de ușor e să-ți pierzi echilibrul la BANFF Mountain Festival, la proiecția specială NASTY, în prezența lui Ilie Năstase și a regizorilor, la o nouă proiecție a biopicului despre viața lui Amy Winehouse, precum și la opera prezentată în exclusivitate pe ecran în care Madama Butterfly ajunge să-și frângă aripile.

Programul nostru începe chiar de marți cu un maraton al celor mai bune filme montane din lume: BANFF MOUNTAIN FESTIVAL WORLD TOUR. Cele nouă scurtmetraje selecționate promit să te poarte în zone cu peisaje captivante, să-ți crească nivelul de adrenalină, dar și să te emoționeze. 

Joi, nivelul de adrenalină se menține ridicat, pentru că-l vom avea în sală pe Mr. Nice’n’Nasty – Ilie Năstase – la avanpremiera documentarului NASTY, care explorează personalitatea sa complexă, momentele de glorie și controversele care i-au marcat cariera, precum și impactul avut asupra tenisului. Alături de acesta vor fi și regizorii filmului. Dacă nu mai prinzi loc, pentru că au rămas foarte puține, mai poți vedea filmul și sâmbătă, însă fără invitați.

Vineri, în cel de-al doilea episod al seriei @ Portret Vertical, ÎNFRUNTÂND TIMPURILE, îl poți cunoaște și întâlni pe arhitectul Vasile Oprișan, una din personalitățile ce au marcat dezvoltarea urbanistică a Timișoarei. După proiecție, acesta va intra în dialog cu Radu Radoslav și Vlad Gaivoronschi.

Duminică, ai parte de un nou tip de experiență la Cinema Timiș. Vino să vezi pe ecran mare MADAMA BUTTERFLY – celebra operă a lui Giacomo Puccini din 1904, în interpretarea Royal Opera House, înregistrată la Londra în martie 2024!

Dacă le-ai ratat săptămâna trecută, mai regăsești în programul nostru RĂZBOI CIVIL,  distopia lui Alex Garland despre o Americă ce cade pradă grupărilor extremiste, vineri, precum și BACK TO BLACK – filmul biografic dedicat celebrei cântărețe britanice Amy Winehouse, sâmbătă.