Din dorința de a aduce inovația și inspirația în mediul școlar, asociația Noi Re-Creăm lansează proiectul Dans – Cunoaștere. Simțire. Acțiune ~ Hidrosfera în mișcare, prin care elevii a trei școli din Timișoara vor avea oportunitatea să-și dezvolte abilitățile creative, fizice și tehnologice, descoperind noi modalități de exprimare și învățare, într-un mediu stimulant și interactiv.

Proiectul își propune să reinventeze spațiul școlar, transformându-l într-o lume digital-fantastică, în care mișcarea și dansul devin instrumente cheie pentru exprimarea creativității și a identității personale. Desfășurate pe o perioadă de câteva luni, acțiunile vor fi implementate în colaborare cu trei școli din Timișoara: Școala Generală nr. 30, Liceul Teoretic Special Iris și Centrul Școlar pentru Incluziune Culturală Constantin Pufan, o componentă importantă vizată fiind includerea copiilor cu dizabilități în circuitul cultural local.

Cei trei piloni ai Dans – Cunoaștere. Simțire. Acțiune ~ Hidrosfera în mișcare sunt:

  • Școala în mișcare (luna martie): patru grupuri de elevi aparținând celor trei școli partenere vor participa la ateliere de dans și mișcare, precum și la ateliere de mișcare augmentată tehnologic. Acestea vor fi completate de o instalație vizuală interactivă, accesibilă tuturor elevilor din cele trei unități școlare
  • Hidrosfera în mișcare (luna martie): în parteneriat cu Muzeul Apei, elevii vor construi, pe baza experiențelor din atelierele anterioare, momente performative în timp real. În plus, vor fi implicați într-un cerc de discuții, explorând tematici legate de apă și impactul său asupra mediului și societății.
  • Capsula de Bine (aprilie-iunie): elevii celor trei școli vor avea ocazia să interacționeze cu o instalație de realitate virtuală ce le va oferi un spațiu fizic și virtual unic. Această “capsulă” va oferi o meditație audio-vizuală, concepută să activeze starea de bine și calmul, stimulând totodată imaginația și creativitatea – elemente esențiale în procesul de învățare.

Proiectul angrenează câteva sute de copii, elevi ai celor trei școli, și vine în completarea activăților școlare de zi cu zi, cu scopul de a transforma experiența educațională și de a încuraja imaginația și inovația în rândul elevilor.

Face parte din Programul cultural național „Timișoara Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.