Photo by Marek Piwnicki on UnsplashPhoto by Marek Piwnicki on Unsplash

În perioada 4 – 11 august 2023, Primăria Municipiului Timișoara anunță că derulează o nouă acţiune de dezinsecţie, pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor, pe domeniul public al orașului. Dezinsecția este programată în intervalul orar 21:00 – 06:00, dacă permit condiţiile meteo.

„Rugăm cetăţenii să evite să treacă sau să stea în zona de acţiune a utilajelor în timp ce acestea pulverizează soluţiile de combatere a ţânţarilor. De asemenea, atenționăm crescătorii de albine să ia toate măsurile necesare de protecție. Specialiștii recomandă scoaterea stupilor din aria de stropire” anunță reprezentanții PMT într-un comunicat transmis presei.

Este a treia acțiune de dezinsecție efectuată de Primăria Timişoara, după cele de la începutul lunii mai și finalul lunii iunie 2023. Activitățile de dezinsecție pe domeniul public acoperă o suprafață de 10.354.000 mp (aliniamente stradale, parcuri, locuri de joacă, bălți și perdeaua forestieră).

Produsele folosite sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii. Personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat şi autorizat în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Produsele folosite în procedura de dezinsecție terestră sunt: Cymina Plus, având substanţă activă Cipermetrin, pentru combaterea ţânţarilor adulţi, pentru activitatea de dezisecţie terestră; Vectobac WG având substanţă activă Bacillus thrugiensis subsp. israelensis, pentru combaterea larvelor, pentru activitatea de larvicidare. Substanţele fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor).