Andrei Ioniță va reveni pe scena Sălii Capitol, vineri, 12 aprilie 2024, prezentându-se în dubla sa postură de pianist și violoncelist. El va fi solist în Concertul pentru pian și orchestră nr. 23 în la major, K.488 de W. A. Mozart și în Concertul pentru violoncel și orchestră nr. 1 în do major, Hob. VIIb/1 de J. Haydn.

Recunoscut ca unul dintre cei mai fascinanți violonceliști ai ultimului deceniu de către prestigiosul Times din Londra, Andrei Ioniță a fost Solist în Rezidență al Filarmonicii Banatul Timișoara în stagiunea precedentă. A fost laureat cu medalia de aur la Concursul Internațional „P. I. Ceaikovski” din 2015 și a fost distins cu titlul de „BBC New Generation Artist” în perioada 2016-2018. De asemenea, a fost artist în rezidență al Symphoniker Hamburg pentru sezonul 2019-2020.

Debutul lui în SUA a avut loc în 2017, cu recitaluri la Chicago și Washington D.C., iar recitalul său de debut la Carnegie Hall a fost în Zankel Hall, New York. A concertat cu diverse orchestre de prestigiu, printre care Münchner Philharmoniker, Orchestre symphonique de Montréal, BBC Philharmonic, Danish National Symphony și altele.

Andrei Ioniță cântă la un violoncel construit de Giovanni Battista Rogeri din Brescia în 1671, fiind beneficiar al bursei „Deutsche Stiftung Musikleben”.

Maestrul Radu Poapa va încheia programul serii dirijând Suita ”Carmen” de G. Bizet, într-un aranjament de R. Shchredrin. În prim-plan vor fi membrii Partidei de percuție a Filarmonicii Banatul Timișoara: Torino Tudorache, Cristian Rațiu, Adrian Sînmărtinean, Adrian Cosma și Ferencz Szekeres.

Suita „Carmen” de Rodion Shchedrin, compusă în 1967, este o reinterpretare modernă a operei lui Georges Bizet din 1875, adaptată pentru coarde și percuție.

Concertul începe la ora 19:00 și biletele pot fi achiziționate de pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, de la casierie și de pe myticket.ro