A treia ediție a Campaniei „Învață să salvezi o viață!” – acțiune de responsabilizare a tuturor participanților la trafic, devenită deja o tradiție a orașului de pe Bega a adunat și în acest an curioși de toate vârstele în Piața Operei din centrul Timișoarei.

Pe platoul din fața Operei a fost pusă în scenă simularea unui accident rutier cu trei victime, rezultat în urma coliziunii dintre două autoturisme, care au încercat să evite o trotinetă, având în vedere numărul mare de incidente cu această categorie de participanți la trafic. În cadrul acțiunii, au fost expuse două mașini avariate în urma unui accident rutier grav, patru mașini de concurs, două monoposturi și 30 de motociclete

Participanții au asistat la un exercițiu de descarcerare și demonstrații de prim ajutor acordat victimelor din autoturism – roluri jucate de Sorin Mihoc, Marius Giurisici și Narghita Nonn, transformați în „victime” prin efecte speciale de make-up realizate de Daniela Cășuneanu Stănculete, campioană internațională la concursuri de profil. După salvarea victimelor și transportarea acestora la ambulanță, au intrat în scenă polițiștii de la Biroul Rutier Timișoara, care au început investigațiile la locul accidentului, pentru a vedea cauza celor întâmplate; jandarmii au asigurat zona, iar polițiștii de penitenciar au preluat „în arest” persoana vinovată de producerea accidentului, dată în urmărire generală pentru un cumul de infracțiuni.

De ce reluăm anual aceste scenarii? Pentru că fiecare dintre noi putem fi oricând martori ai unui accident rutier cu victime și ar fi ideal să putem fi de ajutor până la sosirea echipajelor de intervenție. O singură secundă poate face diferența dintre viață și moarte!” declară organizatorii acțiunii.

Alături de eforturile pompierilor și paramedicilor, medicii sunt cei care duc lupta grea în salvarea victimelor accidentelor rutiere. De aceea, este o bucurie că și anul acesta s-au alăturat campaniei Unitatea de primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara, dar și Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, prin concursul căreia a fost oferit, gratuit, studenților mediciniști și participanților la campanie câte un exemplar din volumul „Primul ajutor în accidentele rutiere”, ediția a doua, autori: Dan V. Poenaru, Iulian Popa și Diana Mihai.

La eveniment au luat cuvântul:Diana Mihai – organizator campanie, Prof. Univ. Dr. Andrei Motoc, Prorector și purtător de cuvânt al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, Dr. Mihai Grecu, șeful Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara, sergent major Zorița Mircov, purtător de cuvânt al ISU Timiș, Lt. Col. Caius Săceanu, de la ISU Timiș, locotenent Ionuț Dan, locțiitor comandant Detașamentul 1 Pompieri Timișoara, subcomisar Ioan Lazăr de la Serviciul Rutier Timiș, din cadrul I.P.J. Timiș, plutonier major Remus Mezinca, purtător de cuvânt al I.J.J. Timiș, comisar Liviu Ștefăniță Marica, directorul Penitenciarului Timișoara, campionul Super Rally Timișoara – pilotul Leo Borlovan, de la ABAS Timișoara, campionul județean la automobilism Darius Stepan, de la SpeCar, pilotul Sorin Mihoc, de la Mihoc Rally Team, pilotul Sergiu Tirla, de la Gao Racing, pilotul Marius Giurisici, de la Giurisici Motorsport, Vlad Neaga, multiplu campion național MotoRC, Valentin Buru, secretarul Asociației Timișoara Bikers, Ovidiu Szekeres, președintele Asociației Moto Aikon, Sorin „Sunshine” Stanca, de la clubul Hells Angels Timișoara, instructorul auto Alex Vior, de la Doctor de Permise, Narghita Nonn, președintele RTA/Romanian Tuning Addicts și Adelin Bortiș, președintele Help Trend.

Sub motto-ul „Împreună pentru siguranța rutieră!”, ediția din acest an a reunit un număr mai mare de parteneri: Inspectoratul pentru Situații de Urgență Banat – Timiș, Inspectoratul de Poliție Județean Timiș, Inspectoratul de Jandarmi Județean Timiș, Penitenciarul Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, Unitatea de Primiri Urgențe – Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara, Help Trend, Hells Angels MC Timișoara, Timișoara Bikers MF, Moto Aikon, Vlad Neaga – VN Motorsport, Leo Borlovan – ABAS Timișoara, SpeCar, Mihoc Rally Team, Gao Racing Timișoara, Giurisici Motorsport, RTA/Romania Tuning Addicts și Doctor de Permise.