Joi, 9 noiembrie 2023, ora 18:00, la Filarmonica „Banatul”, va avea loc aniversarea Ansamblului „Timișul”, care împlinește 55 de ani.

Este un moment foarte important, pe care ne-am propus să îl cinstim așa cum se cuvine, prin prezența, pe scena Filarmonicii „Banatul”, a cinci generații de dansatori și instrumentiști – de la cei care se apropie de 80 de ani, la cei mici, cărora le călăuzim pașii pe drumul greu, dar atât de frumos, al folclorului bănățean, transmit reprezentanții Casei de Cultură.

Vor urca pe scenă, împreună cu noi, soliști de seamă ai Banatului, care ne-au fost alături de la începuturi: Andreea Voica, Elena Jurjescu, Carmen Popovici-Dumbravă, Dumitru Stoicănescu, Adrian Stanca, Vasile Conea, Doriana Talpeș, dar și mai tinerii Ana-Gabriela Coțe, Ana-Maria Moldovan, Bianca Opăriuc, Anca Sabadoș, Maria Șaptebani și Vlad Văcaru. Dirijori: Nicolae Baniciu și Deian Galetin. Coregrafi: Ciprian David și Maria Dudău-Topciov.

Evenimentul, care va fi prezentat de Iuliana Tudor, încununează efortul neîncetat de a transmite mai departe ceea ce am primit mai sfânt de la înaintașii noștri, în numele pasiunii pentru cântecul și jocul bănățean.

În amintirea anilor de demult, dar și a celor mai proaspeți în timp, Galeria Rotonda, a Casei de Cultură a Municipiului, găzduiește o expoziție de afișe de arhivă, iar Podul Maria, o expoziție de fotografii mai vechi și mai noi, care stau mărturie pentru cei 55 de ani pe care îi sărbătorim.

Înființat în anul 1968, Ansamblul „Timișul”, al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, a devenit, de-a lungul timpului, una dintre poveștile de succes ale Banatului.

Recunoscut pe plan național și internațional, „Timișul” are un bogat palmares de premii și distincții, obținute la festivalurile și concursurile din țară și din lumea întreagă. Din Europa – în Anglia, Luxemburg, Italia, Macedonia, Republica Moldova, Polonia, Olanda, Serbia, Slovenia, Spania, Ungaria, Elveția, Belgia, Franța – până în îndepărtatele S.U.A., Costa Rica, Irak, Canada, Turcia sau chiar China, „Timișul” a adus în fața publicului tradiții și obiceiuri, valoroase creații ale folclorului bănățean, dar și bucurie, emoție și o impecabilă eleganță.

Generații după generații, călăuzite de figuri legendare ale Banatului, de la Emilian Dumitru, Toma Frențescu, la Brândușa și Nicolae Stănescu, Doina Susan sau Doru Vlad au promovat, prin cântec și dans, patrimoniul cultural, obiceiurile și tradițiile autentice – inegalabile modalități de perpetuare și păstrare a creației artistice autohtone.

Astăzi, munca acestora este continuată de mai tinerii, dar la fel de talentații Maria Dudău-Topciov și Ciprian David. Din dorința de a fi păstrători ai tradițiilor, dar și pentru o apropiere de publicul tânăr, aceștia cresc și viitorii membri ai Ansamblului, copii iubitori de folclor, cu aceeași energie, ritm și grație.

Alături de dansatori, umăr la umăr, împărtășesc bucuria unui ansamblu membrii orchestrei, coordonați, odinioară, de Lazăr Pomorișaț, Laza Cnejevici, iar astăzi, de Nicolae Baniciu și Deian Galetin – nu doar dirijor, ci și unul dintre cei mai buni acordeoniști ai României.

Valoarea Ansamblului „Timișul” este confirmată și de asocierea sa cu nume mari ale folclorului bănățean și românesc: Petrică Moise, Ana Pacatiuș, Tiberiu Ceia, Nicoleta Voica, Laza Cnejevici, Andreea Voica, Mihaela Petrovici, Carmen Popovici-Dumbravă, Petrică Miulescu Irimică, dar și prestigioși instrumentiști: Luca Novac, Pavel Roșu, Pavel Cebzan, Lazăr Pomorișaț.

„Timișul” este și o poveste despre prietenie, fidelitate, despre muncă în echipă și dăruire necondiționată. Puțini știu că „tinerii noștri”, elevi la licee de prestigiu și studenți la Medicină, Drept, Politehnică sau chiar cadre universitare, își petrec mai multe seri pe săptămână în Sala Lira, în repetiții intense, pentru ca ansamblul să fie pe scenă așa cum îi șade bine unei formații de calibru. Dragostea pentru jocul popular îi face să treacă pragul Casei de Cultură cu bucurie, fără a fi recompensați pecuniar și, adesea, să treacă peste limitele fizice care, în mod obișnuit, ar pune în încurcătură și un sportiv de performanță.

După doi ani de incertitudine pandemică, Ansamblul „Timișul” a revenit la viață. Din primăvara lui 2022, repetițiile se desfășoară într-o Sală Lira renovată și reintrată în circuitul cultural al orașului. Această schimbare benefică s-a oglindit și în activitatea ansamblului, care a devenit protagonistul programului ETNOPOL, derulat de Casa de Cultură a Municipiului, în vederea promovării valorilor tradiționale autentice. Așa s-au născut spectacole precum „Iovan Iorgovan”, „Harap-Alb”, „Folclor de Mărțișor” sau „Azi, la noi, cântă tot natul”, al căror protagonist este Ansamblul „Timișul”.

Dar, dincolo de toate, Timișul este o mare „familie”. Aici s-au născut prietenii, iubiri, apoi nunți și, din nou, prunci care vor încălța, în curând, pantofii și cizmele de joc ale părinților. Și de aici pleacă bucuria noastră toată, pe care ne-o dorim împărtășită cu Dumneavoastră, Marele Public.