Au fost anunțați câștigătorii Concursului Internațional de Soluții Piața Victoriei, lansat de Primăria Municipiului Timișoara, la 11 iulie 2023. Primăria Municipiului Timișoara, împreună cu Ordinul Arhitecților din România (OAR) și cu sprijinul Filialei Teritoriale Timiș a OAR, a organizat acest concurs pentru a transforma Piața Victoriei într-un spațiu public modern, cu design unitar și cu amenajări peisagistice noi, de calitate. 

30 de echipe de arhitecți din toată lumea au depus proiecte, iar soluțiile propuse au fost jurizate în perioada 13 – 15 octombrie 2023. Miza concursului constă în formularea unei soluții de amenajare a spațiului public respectuoasă față de patrimoniul construit, față de toate straturile pe care istoria le-a depozitat în acest spațiu și în acord cu elementele de peisaj urban. S-a urmărit ca participanții la concurs să valorifice la maxim potențialul pentru fiecare dintre necesitățile Pieței Victoriei, să găsească echilibrul între valorile perene ale istoriei și spațiului și să ia în calcul posibilitățile de inovare, în acord cu modul contemporan de gândire și utilizare a spațiului public. 

Proiectul de amenajare vizează Piața Victoriei, Piața Huniade, parcarea adiacentă, perechea de străzi Alba Iulia – Mărășești (până la linia de tramvai), străzile conexe Pieței Victoriei, precum și conexiunile cu parcurile Civic, Justiției, Catedralei și Central.

Premiul I constă în contravaloarea estimată a contractului de servicii de proiectare, respectiv 1.500.000 EUR fără TVA (7.415.850,00 LEI fără TVA. Acesta a fost adjudecat de proiectul elaborat de  STUDIO ARCA SRL & PRODID SRL. Autori principali ai proiectului sunt: arh. Radu Golumba (STUDIO ARCA) și arh. Șerban Sturdza (PRODID).

Co-autorii proiectului au fost: arh. Mihaela Rusuleț, arh. Luminița Pascu, arh. Daniel Ursu, arh. Alexandra Stan, arh. Lucian Cărăbaș, arh. Andrei Simonescu, arh. Ligia Gherman, arh. Cristian Moțiu, arh. Doina Sturdza, arh. Dan Cioclu, arh. Ioana Cioclu, arh. Mika Nilich, arh. Ovidiu Serghe, arh. Daria Petrașcu, arh. Mihnea Tudor, arh. Ruxandra Vasile. 

Pe segmentul arhitectură au colaborat la elaborarea proiectului: arh. Felix Pantalici, arh. Florin Gherman, arh. Claudiu Oprița, arh. Alexandru Barbu, stud. arh. Adela Mustață, stud. arh. Alexandru Tudoroiu. Pe domenii de specialitate, și-au adus contribuția: peisag. Nicolas Triboi, peisag. Andrei Condoroș, ing. Cornel Farcaș, ing. Sergiu Tămaș.

Juriul a apreciat acest proiect ca o expresie a coexistenței armonioase a vieții urbane contemporane cu natura, conservând configurația spațială a pieței și imprimând, totodată, o notă contemporană. Piața Victoriei este prezentată într-o viziune complexă, care oferă tipuri de experiențe diferite, prin zonele diverse, dar care compun un întreg armonios, au declarat cei de la Primăria Timișoara. 

Piața Victoriei face parte din culoarul de 3 piețe centrale din Timișoara, alături de Piața Libertății și Piața Unirii. Aceasta nu a avut parte în ultimele 3 decenii decât de intervenții mici, reparații sau amenajări minore.