După 10 zile de protest spontan, în care angajații INS din cadrul Direcției Regionale de Statistică Timiș și-au spus nemulțumirile, astăzi au decis să pună în aplicare ultima soluție. Aceștia au oprit total activitatea instituției pe perioada programului de lucru.

Concret, nu se vor colecta și furniza date statistice din Timiș și nu se vor mai asigura datele statistice necesare realizăii Programului Statistic Național și transmiterii acestora la Eurostat.

De asemenea, în contexul anului electoral 2024, angajații INS amenință cu boicotarea parțială a acestora, dacă cerințele nu vor fi ascultate.

„Neacordarea importanței cuvenite activității direcțiilor teritoriale de statistică, atâta vreme cât informațiile statistice sunt importante atât pentru cunoașterea evoluțiilor economice și sociale, pentru fundamentarea deciziilor și programelor de acțiune la nivel european, național și/sau teritorial. În acest moment, și-au asumat, prin semnatură, intenția de a opri lucrul  pentru o zi, aproximativ 900 de salariați din Direcțiile teritoriale de Statistică si sediul central al INS” declară organizatorii protestului.

Cerințele angajaților sunt:

Punerea in aplicare a Memorandumului aprobat de Guvernul României în data de 13.07.2022 cu tema ˵Soluţionarea problemelor de salarizare existente la nivelul I.N.S. și al Direcţiilor Regionale şi Judeţene de Statistică prin :

Stabilirea salariilor de bază ale funcționarilor publici cu funcții de execuție și conducere, precum și ale personalului contractual din cadrul DRS TIMIS la nivelul administrației publice centrale.

Majorarea salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul DRS TIMIS.