Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara lansează programul Energie! Burse de creație 2023, al doilea an consecutiv. Suma de 720.000 lei va susține 60 de artiști și jurnaliști culturali care activează în domeniile: arte vizuale, literatură, muzică, teatru, literatură, dans și performance, arte digitale și new media și jurnalism cultural.

20 de burse vor fi acordate artiștilor cu vârsta între 18-35 de ani și încă 10 burse vor susține artiștii peste 35 de ani. Jurnaliștilor culturali li se vor acorda 30 de burse. Valoarea netă a unei burse este de 11.280 lei. Finanțările sunt acordate în cadrul Power Station – componentă a Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” dedicată creșterii capacității sectorului cultural, implementată de Centrul de Proiecte. Bursa se acordă pe o perioadă de 4 luni, din august și până în 10 decembrie 2023.

„În anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii, Centrul de Proiecte creează oportunități pentru manifestarea libertății de expresie. Acesta este un principiu fundamental al Programului Energie! Burse de creație și reprezintă pentru noi o valoare și o condiție a manifestărilor artistice și a dezvoltării de noi conținuturi editoriale. Avem încredere că diversitatea de perspective va aduce beneficii Timișoarei, scenei culturale și publicului”, a spus Raluca Iacob – coordonatoarea componentei Power Station, membră în Consiliul de Coordonare al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara.

Pot aplica până la data de 4 iulie 2023 artiștii sau jurnaliștii care au experiență de cel puțin 3 ani sau au absolvit o formă de învățământ artistic / jurnalistic și care au un portofoliu consistent și demonstrează calitate în practica artistică / jurnalistică. Aplicanții trebuie să organizeze, singuri sau în colaborare cu o altă entitate, cel puțin o prezentare sau un eveniment deschis publicului în Timișoara, de la ateliere la spectacole sau, în cazul jurnaliștilor culturali, publică minimum un material scris / audio / video despre Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”. Nu pot obține bursă cei care deja au beneficiat de acest sprijin anul anul trecut.

În anul 2022 au fost acordate, în premieră, 37 de burse în valoare totală de 500.000 de lei, pentru creatori din domeniile: arte vizuale, literatură, muzică și arte sonore, teatru, dans, performance, arte digitale și new media.

Mai multe detalii găsiți pe pagina centruldeproiecte.ro/finantari/energie-burse-de-creatie-2023.