Departamentul de Geografie al Universității de Vest din Timișoara, împreuna cu Asociația Cetățean de Traian, anunță organizarea unui nou eveniment dedicat pesoanelor cu deficiențe de vedere. Este a doua colaborare de acest fel, după turul ghidat al cartierului Fabric, din 2022, care a avut un impact real asupra studenților voluntari și comunității căreia i s-a adresat.

În 17 iunie 2023, de la ora 14, este organizat un tur ghidat pe biciclete în tandem. Turul se numește Natura în Cartierul PeriFEERIC, pornește de la Centrul Cultural Faber și este gândit ca o pedalare împreuna cu persoane nevăzătoare pe malul Begăi, străbătând majoritatea parcurilor mari ale Timișoarei. Turul va fi completat de un ghidaj accesibilizat, pentru care a fost creată în premieră o broșură tactilă cu hărți ale traseului și parcurilor străbătute.

În continuarea turului, participanții sunt invitați la o plimbare pe Bega cu vaporul Pelican, unde se va continua ghidajul accesibilizat. Participarea la tur este gratuită, în limita locurilor disponibile.

PeriFEERIA este mica noastră declarație, dintr-un colț uitat de Fabric, că știința în slujba societății reprezintă esența a ceea ce ne face oameni, a ceea ce ne leagă laolaltă și a ceea ce ne supraviețuiește!

Aceste eveniment este posibil datorită implicării mai multor colaboratori, majoritatea participând pro-bono la întreaga activitate:

Departamentul de Geografie din cadrul Universității de Vest – a conceput traseul și a realizat broșura tactilă

Liceul Teoretic Special “Iris” și Asociația “Ceva de Spus” – au ajutat la implicarea persoanelor cu deficiențe de văz

Asociația Timișoara Prin Alți Ochi, Asociația Pedallez, Tandem Arena și Atelierul Creativelo – au pus la dispoziție bicicletele tandem, au asigurat participarea piloților instruiți și au realizat service-ul pentru biciclete

Ecluze pe Bega – a pus la dispoziție Vaporul Pelican pentru acest tur special Asociația Culturală Kabaitan – asigură documentarea foto și video a evenimentului