În data de 04.04.2023 în jurul orei 22.30, la Punctul de Trecere a Frontierei Cenad, polițiștii de frontieră, planificați pe sensul de ieșire din țară au observat un autoturism marca Opel, înmatriculat în România, care a oprit înaintea punctului de trecere a frontierei, din acesta coborând patru persoane care se deplasau în fugă pentru a trece ilegal frontiera de stat, pe lângă PTF Cenad.

Cele patru persoane au fost reținute și identificate în baza documentelor temporare pentru solicitanții de azil ca fiind cetățeni marocani, cu vârste cuprinse între 25 și 50 de ani. Șoferul autoturismului și pasagerul acestuia, ambii cetățeni români cu vârste de 20 respectiv 23 de ani, au fost conduși și ei la sediul sectorului pentru cercetări. Având în vedere aspectele constatate, poliţiştii de frontieră au demarat cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cetățenii marocani.

În data de 05.04.2023, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Cruceni au desfăşurat o acţiune specifică pe linia prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale în zona de competenţă. Astfel, în jurul orei 13.00, operatorul sistemului de supraveghere Attica din cadrul sectorului a observat două persoane care se deplasau pe jos, dinspre granița cu Serbia, trecând ilegal pe teritoriul României. Imediat colegii noștri au monitorizat cele două persoane, acestea fiind depistate de către un echipaj mobil în localitatea Cruceni, într-un autoturism înmatriculat în Serbia.

În urma controlului efectuat s-a constatat că, în interior, se aflau, în calitate de pasageri, cei doi cetățeni străini trecuți ilegal frontiera, iar șoferul autoturismului este un cetățean irlandez, în vârstă de 41 de ani. Poliţiştii de frontieră i-au condus pe cei trei cetăţeni străini la sediul sectorului pentru cercetări. În cadrul verificărilor, s-a stabilit faptul că pasagerii sunt cetățeni cubanezi, cu vârsta de 25 respectiv 27 de ani.