Cazul medicului din Iași, care a implantat pacienților cu boli cardiovasculare dispozitive medicale provenite de la persoane decedate, a șocat opinia publică. Reacții dure au venit chiar din rândul medicilor care au condamnat aceste acte și au catalogat drept “deplasat” gestul medicului. 

Însă, se pare că nu doar la Iași s-au făcut astfel de intervenții. Un parlamentar din Buzău, susține în cadrul unei conferințe de presă în Parlament, că la Timișoara, în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare, 157 de pacienți cu afecțiuni ale inimii, au primit defibrilatoare și stimulatoare cardiace de la pacienții decedați. 

“Trei lucrări științifice publicate de medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, susțin faptul că, s-au refolosit, pentru pacienții cu grave afecțiuni ale inimii, dispozitive medicale ca defibrilatoare și stimulatoarele cardiace. Aceste dispozitive ar fi fost remontate în intervalul 2000-2014. Vorbim despre 3 studii publicate în anii: 2015, 2016, 2019. Se vorbește în studiile publicate în anii 2016 și 2019 despre defibrilatoare implantabile remontate, refolosite prin RESTERILIZARE,  la 157 de pacienți. Aceste intervenții au avut loc în intervalul 2001-2012. Timp de 12 ani!” declară Emanuel Ungureanu. 

Desigur, trebuie menționat că la Timișoara aceste dispozitive au fost montate în cadrul unui proiect științific care urmărește evoluția pacienților care au primit dispozitive la mâna a doua. Totuși, deputatul de Buzău cere autorităților să verifice acest studiu realizat de medicii Bogdan Enache, Raluca Şoşdean, Răzvan Macarie, Bernard Dodinot, Constantin Erimescu şi Sorin Pescariu, scriu jurnaliștii de la Sursa de Vest.

Reprezentanții Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara nu au oferit până în acest moment un răspuns despre acest subiect.