Percheziții de amploare în mai multe județe pentru destructurarea unei rețele de trafic de migranți, condusă de un fost angajat MAI. Procurorii DIICOT Caraș-Severin au pus în aplicare 67 de mandate de percheziție domiciliară în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Argeș, Sibiu și municipiul București.

Ancheta a scos la iveală că, în 2022, un fost angajat MAI a inițiat și condus o rețea de trafic de migranți, utilizând vize de muncă pentru a introduce migranți în România, facilitând astfel trecerea acestora către țări din spațiul Schengen. Acesta a organizat activitatea prin intermediul a șapte societăți comerciale, din care cinci aveau același domiciliu fiscal. În grupare au aderat și alte firme, unele controlate de un colonel în rezervă, care și-a dezvoltat o afacere de recrutare a forței de muncă străine după pensionare.

Între 2022 și iunie 2024, rețeaua, formată din 37 de suspecți și 31 de societăți comerciale cu sedii în Caraș-Severin, Timiș și Arad, a operat pe teritoriul României, facilitând traficul de migranți. Rețeaua a fost organizată pe șase paliere.

Administratorii și asociații firmelor implicate au stabilit legături cu recrutorii externi, obținând avize de muncă și vize pentru migranți cu ajutorul angajaților români ai rețelei. În acest scop, au fost racolați angajați cu putere de decizie sau foști angajați influenți asupra funcționarilor de la Inspectoratele Generale pentru Imigrări din Caraș-Severin, Timiș, Arad și Hunedoara. Această activitate a generat riscuri de securitate națională, facilitând pătrunderea în România a unor cetățeni străini cu potențial risc terorist.

Până în prezent, s-a constatat că rețeaua a obținut avize de muncă ilegale pentru 1.181 de cetățeni străini, majoritatea din Pakistan și Bangladesh (peste 80%), dar și din Sri Lanka, India, Nepal și Sudan. Mulți dintre acești migranți au părăsit România spre state europene mai dezvoltate economic, fără a avea vreun contact cu firmele care i-au recrutat.

Migranții au plătit între 500 și 1000 euro pentru un aviz de muncă, iar în cazurile urgente, tarifele au ajuns până la 6000 euro. Rețeaua a facilitat șederea ilegală a unor cetățeni străini ale căror vize expiraseră, evitând astfel returnarea acestora în țările de origine.

În cadrul operațiunii, au fost emise aproximativ 40 de mandate de aducere, suspecții urmând a fi conduși pentru audieri la sediul DIICOT Caraș-Severin.

De asemenea, la sediul DNA Timișoara vor fi aduși mai mulți angajați de la Inspectoratul General pentru Imigrări din Caraș-Severin, suspectați de corupție pentru că acordau avizele de muncă acestor migranți.