Expoziția Brâncuși “Surse românești și perspective universale” s-a deschis pentru publicul larg, sâmbătă 30 septembrie la Timișoara. Ca de obicei, mai întâi au intrat politicienii care au făcut un tur de forță prin fața jurnaliștilor, în timp ce plătitorii de bilet au așteptat pe holurile muzeului. 

Conform autorităților, 80 de persoane au achiziționat bilet pentru intrare la expoziția lui Brâncuși la ora 10. Însă oamenii au intrat abia după 40 de minute de așteptare pentru că reprezentanții Guvernului au vizitat mai întâi exponatele. 

Raluca Turcan, Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Titus Corlățean, Alfred Simonis, Gheorghe Falcă și mulți alții s-au bucurat de un tur al expoziției, prezentat de curatoarea Doina Lemny. 

În tot acest timp, plătitorii de bilet așteptau pe hol și au început să vocifereze: “Am bilet pentru ora 10. Este ora 10:30 și încă nu am intrat. Nu ne-a anunțat nimeni că vin politicienii înainte. Dacă știam veneam mai târziu. Am ajuns aici la 09:40, așa cum ne-au spus cu 20 de minute mai devreme” a declarat o doamnă care a așteptat la coadă pe holurile muzeului. 

Întrebat de jurnaliști, premierul Marcel Ciolacu a declarat că și-a cumpărat bilet, la fel ca toți ceilalți din Executiv care au vizitat expoziția. 

Expoziția beneficiază de împrumuturi de la Muzeul Național de Artă Modernă, Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim, Muzeul Național de Artă din București și Muzeul de Artă din Craiova, precum și din colecții particulare. Expoziția „Brâncuși: surse românești & perspective universale” este cea mai importantă expoziție dedicată lui Brâncuși din ultima jumătate de secol în România și va expune și o inedită selecție de fotografii și fragmente filmate de artist. 

Expoziția va rămâne deschisă publicului până în 28 ianuarie 2024.