Încep emoțiile pentru absolvenții de clasa a VIII-a din toată țara. Marți, 25 iunie, vor susține primul lor examen important, Evaluarea Națională. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Timiș, 5502 elevi din județ s-au înscris pentru a participa la această evaluare, pregătiți să își demonstreze cunoștințele acumulate în anii de gimnaziu.

Primul test, cel la Limba și Literatura Română, va avea loc pe 25 iunie. Urmează proba de Matematică pe 27 iunie, iar pentru elevii aparținând minorităților naționale, proba la Limba și Literatura Maternă va fi susținută pe 28 iunie.

Primele rezultate vor fi afișate pe 3 iulie, până la ora 14:00, iar în aceeași zi începe perioada de depunere a contestațiilor. Elevii nemulțumiți de notele obținute vor putea depune contestații pe 3 iulie între orele 16:00 și 19:00, și pe 4 iulie între orele 08:00 și 12:00. Contestațiile vor fi soluționate între 4 și 9 iulie, urmând ca rezultatele finale să fie afișate pe 9 iulie.

În anul școlar 2023-2024, în județul Timiș au fost înscriși în clasa a VIII-a 5959 de elevi, dintre care 5859 în învățământul de masă și 100 în învățământul special. Elevii din învățământul special nu participă la Evaluarea Națională decât la cererea scrisă a părintelui sau reprezentantului legal, dar anul acesta nu s-au depus astfel de cereri.

Din cei 5859 de elevi din învățământul de masă, doar 5502 s-au înscris la Evaluarea Națională, iar 357 nu s-au înscris din diverse motive, inclusiv înscrierea în învățământul profesional, corigențe, situații școlare neîncheiate, plecarea în străinătate sau risc de abandon școlar. Unii elevi cu cerințe educaționale speciale și curriculum adaptat nu participă la examen decât la cererea scrisă a părinților sau reprezentanților legali.

Până în acest moment, au fost raportate 103 cazuri speciale care au primit aprobarea Comisiei Județene. Acestea includ 11 elevi cu tulburări specifice de învățare (TSI), 6 elevi cu tulburări de spectru autist (TSA), 3 elevi cu diabet și 1 elev cu deficiențe de vedere. Un elev cu diagnostic oncologic va susține examenul la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, iar un alt elev va susține examenul la domiciliu, având școlarizare la domiciliu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *