Una dintre cele mai importante opere de artă din lume va fi prezentată în galeria de artă contemporană META Spațiu din Timișoara. Este vorba despre instalația video numită „Blue” a celebrului artist/ regizor/ scriitor britanic Derek Jarman (1942-1994), prin care artistul își expune propria vulnerabilitate și lupta interioară cu boala și moartea.

„Blue” a fost expusă în premieră în 1993 la Bienala de Artă de la Veneția și transmisă simultan pe Channel 3. Acum, aceasta face parte din colecțiile celor mai prestigioase muzee din lume, fiind expusă anterior în galerii și centre de artă internaționale precum MoMA, Tate, David Zwirner și Serpentine.

Expoziția „BLUE | DEREK JARMAN” se va deschide vineri, 17 mai, la ora 19:00, la META Spațiu, în prezența lui James Mackay, producătorul de film și apropiatul prieten al lui Derek Jarman, care păstrează vie moștenirea sa artistică.

Derek Jarman (1942-1994), unul dintre cei mai controversați cinești și regizori britanici, a fost de asemenea un talentat scriitor, artist, grădinar, designer și un activist dedicat drepturilor homosexualilor și luptei împotriva SIDA. Viața lui Jarman se întinde de la copilăria sa în Marea Britanie postbelică, la școala de artă de la Slade School of Art și la realizarea a numeroase filme apreciate, printre care „Sebastiane” (1975), „Jubilee” (1978), „The Angelic Conversation” (1985), „Caravaggio” (1986), „The Last of England” (1987), „The Garden” (1990) și „Edward II” (1991).

Ultimul său film, „Blue”, realizat împreună cu prietenii săi apropiați, actorii Tilda Swinton, Nigel Terry și John Quentin, reprezintă cea mai puternică lucrare a artistului, depășind limitele expresiei cinematografice. „Blue” este un spațiu în care Jarman estompează granița dintre autobiografie și observație, fiind manifestul și testamentul său artistic, o explorare personală a confruntării cu moartea, SIDA, discriminarea, dar și o explorare poetică a dragostei, speranței și transformării.

Instalația video oferă o experiență auditivă delicată, prezentând momente cheie din viața lui Jarman în fața unui ecran albastru, dezvăluind traseul său de la primele fluturașe ale dragostei la descoperirea propriei sale sexualități queer, frica de autorități, mediul social ostil, lupta cu virusul HIV și acceptarea inevitabilului, reprezentată de serenitatea culorii albastre.

În cadrul expoziției vor fi prezentate și selecții din caietul lui Derek Jarman, intitulat “Bliss”, în care artistul a pictat și a notat gânduri și idei despre „Blue”, oferind o incursiune intimă în procesul său de creație. „Blue” este o pledoarie pentru dreptul la viață și pentru un tratament echitabil al tuturor ființelor umane, criticând lipsa de empatie din societate și un sistem social injust și discriminator.

Expoziția „BLUE | Derek Jarman” reprezintă o cronică a fricii și reprimării sexuale, a devastării cauzate de boală, dar și a curajului și grației inimitabile ale lui Derek Jarman, fiind în același timp o biografie și un omagiu sincer adus vieții și artei sale fără compromisuri.

Curator: Mirela Stoeac-Vlăduți

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *