Marea taxare pregătită de stat înseamnă falimentul afacerilor mici. Deja unii antreprenori se pregătesc să-și închidă afacerile. Cei mai afectați sunt cei din Horeca și comerț care au avut de suferit din cauza pandemiei și a inflației. Mai mult, ieftinirea alimentelor anunțată de autorități este aproape imposibil de realizat pentru micii agricultori care au costuri cu 50% mai mari față de anul trecut.

Maria Băran produce legume sănătoase de la țară și le vinde de peste 10 ani într-o piață din Timișoara. Are o afacere mică, dar cu cheltuieli mari. După doi ani de pandemie și un an dictat de inflație se gândește să își închidă afacerea.

„Pe mesele care au 3 metri lungime și 80 centimetri lățime, dăm 2000 de lei pe lună. Este teribil. Anul acesta să terminăm și nu mai fac nimic. Dacă tot așa merg lucrurile nu se mai poate, că stau degeaba aici de dimineața de la 6 până seara până la 9” spune Maria Băran.

Aceasta a pierdut șirul calculelor cu impozitele și taxele și nu mai ține pasul cu cheltuielile. De ieftinit produse nici nu încape discuție.

„Prețurile nu avem cum să le reducem la marfă pentru că este investiția foarte mare. Ziua de lucru pentru un om este 200 de lei pe 8 ore și de 3 ori pe zi mâncare. Nu se poate să scădem prețurile că și așa nu ieșim cu nimic, dar să mai și reduci, nu se poate.”

Nici clienții nu au simțit marea ieftinire anunțată de autorități.

În prezent, în piețele din Timișoara un kilogram de roșii ajunge la 9 lei, cel de ceapă la 7 lei, iar fasolea verde este 15 lei.