Profesorii din întreaga țară au fost în grevă de avertisment astăzi. Dascălii nu au predat, însă au supravegheat copiii. De luni amenință cu greva generală, iar părinții sunt sfătuiți să îi lase acasă pe copii. Unii dintre ei caută deja soluții și se gândesc să își ia concediu. La școala Gimnazială nr. 30 din Timișoara, peste 80% dintre profesori au fost în grevă, chiar și conducerea.

„Am ajuns ca cei care sunt debutanți în învățământ să nu plece acasă nici cu 3000 de lei în mână ceea ce este josnic, un lucru peste care dascălii nu mai pot trece, cred că în acest moment sunt la capătul răbdării” declară Mihaela Șora, director Școala Gimnazială nr. 30 Timișoara.

Elevii sunt de partea profesorilor, chiar dacă o grevă generală le poate cauza probleme, în special celor de clasa a VIII-a și a XII-a.

„Au nevoie de mai multe lucruri, de mai multă atenție și până la urmă nu este vorba doar de salarii, este vorba și de cât se acordă educației și mie mi se pare că au foarte multe motive pentru care să ceară anumite drepturi în plus” declară Carla Străjanțu, vicepreședintele Consiliului Județean al Elevilor Timiș.

Cei care nu se bucură deloc sunt părinții, în special a căror copii sunt în ciclul primar și gimnazial.

„Ne este destul de greu cu programul lor, în primul rând unul dintre părinți va trebui să își ia concediu, ori eu, ori tatăl lor, cineva va trebui să stea cu ei acasă. Ceea ce înseamnă că nu vom mai produce suficienți bani, copiii au activități extra care costă și o să fie extrem de greu pentru toată lumea” declară Eli Popa Voicu, o mămică ce are copii la Liceul Teoretic „David Voniga” din Giroc.

Profesorii amenință că de luni vor intra în grevă generală, dacă revendicările lor nu vor fi ascultate. Chiar și așa, asta ar însemna o nouă vacanță pentru elevii care nu prea au mers anul acesta la școală. Pe lângă zilele libere de la stat, aceștia au mai beneficiat și de școala altfel sau săptămâna verde. În iunie umează încă 3 zile libere de la stat, iar apoi vacanța de vară.