În ultimele zile, în spațiul public, au apărut mai multe păreri care spun că greva profesorilor nu este justificată pentru că au venituri suplimentare din meditații. Greșit, spun cadrele didactice care predau muzică, desen, sport sau educație tehnologică. Aceste materii nu sunt la mare căutare pentru meditații, drept urmare, salariul de profesor este singura sursă de venit. În unele cazuri, banii sunt atât de puțini, încât de la o lună la alta se acumulează datorii.

Gabriela Muscan este în sistemul public de învățământ de 30 de ani. Și-a început cariera didactică la Școala Populară de Arte ca profesor de artele vizuale, iar după toată experiența acumulată a decis să treacă la sistemul public de învățământ. Deși specializările costisitoare nu au oprit-o din evoluție, salariul ei este de 3.500 de lei pe lună.

„Mă simt profesorul care nu mai are satisfacții, nici materiale, nici spirituale, materia nu este una dintre cele mai importante, sistemul de valori s-a schimbat nu ne mai preocupă omul frumos și bun” spune Gabriela Muscan la Digi24.

După toți anii de la catedră, Gabriela Muscan a decis să investească în educție și a urmat școala doctorală, în speranța că salariul va deveni unul decent, însă a primit o nouă lovitură. Sporul de doctorat i-a fost retras din salariu. Nu a dat niciodată meditații pentru că materia nu este cerută printre părinți, iar singura sursă de venit este salariul de profesor.

„Nu vreau să judec colegii care recurg la astfel de situații de nevoie, din diferite motive, toți avem nevoi, suntem oameni, trebuie să trăim în aceeași societate. Unii se orientează, alții ar vrea să o facă, dar nu pot, pe alții nu-i lasă sufletul. Un profesor care și-a dedicat viața educației artistice, prestator de servicii culturale, a devenit dă-mi voie să fac o glumă morbidă, un cadavru didactic. Așa ne simțim, fără viitor” spune Gabriela Muscan la Digi24.

În aceeași situație este și Irina Orosan, predă educația muzicală și salariul de profesor este singura ei sursă de venit.

„Suntem pe ultima treaptă, și noi avem rate și noi avem copii și noi am dori să ne permitem foarte multe lucruri, și plătim din buzunarul nostru inclusiv materialele pentru școala altfel, pentru școala verde. Și pe perioada aceasta a pandemiei a trebuit să facem totul singuri, n-am avut nici un sprijin că despre acest lucru nu s-a povestit, nu avem platforme pe care să putem să lucrăm pentru că aplicațiile, mulți dintre noi ni le-am plătit din buzunar” spune Irina Orosan, profesor de educație muzicală la Școala Gimnazială numărul 30 din Timișoara.