Expoziția semnată de cei doi artiști din Timișoara, Horia Bojin (sculptor) și Tiberiu Giucă (grafician), aduce în fața publicului din orașul nostru o artă a dialogului, a spiritului viu și a sensurilor profunde. Cuvintele-cheie pentru această expoziție, intitulată „Respirări” sunt rigoarea, lirismul și înțelepciunea.

Sculptor timişorean matur, solid ancorat stilistic în contextul cultural, Horia Bojin „atacă piatra, lemnul, metalul, cu forţa iscusită a maestrului experimentat ce stăpâneşte clar direcţia, disecă tranşând în carnea de piatră simţiri ancestrale, astfel stârnită materia primă a lemnului-pâine şi a osului-piatră, atinse spectral de iarbă, de cer, şoptind eolian imperturbabil albastre cuvinte de apă, de praf, de nor”, spune conf. univ. dr. Gabriel Kelemen.

Absolvent al Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara, artistul premiat de Uniunea Artiștilor Plastici din România în anul 2001 are în urmă zeci de expoziții personale și de grup, participări în simpozioane, și o serie impresionantă de lucrări monumentale expuse în marile orașe din țară.

În demersul Galeriei Calpe, lui Horia Bojin îi stă alături prietenul său bun, artistul vizual Tiberiu Giucă, unul din marii creatori ai acestui moment în arta contemporană românească. Tiberiu Giucă este un artist „cu un vast areal de cuprinderi și căutări creative, un spirit viu, temperamental, blajin, alteori trepidant, tăios, vulcanic, ce iscodește neobosit între frământări poetice cu iz elegiac ce-l trimit spre visare, sau profund filosofice în căutarea unui adevăr ultim, intangibil,  prospectări ce-l conduc înspre o foarte complexă maturitate axiologică, un amestec fertil bine dozat. Astfel descoperim o personalitate unică, un melanj indisolubil de înțelepciune și suflu creator ce insuflă concomitent, paradoxal, curaj și temere”, după cum declară conf. univ. dr. Gabriel Kelemen.

Vernisajul expoziției are loc joi 16 martie la ora 18 la Galeria Calpe din incinta Bastionului Maria Theresia. Lucrărilor pot fi văzute, la Timișoara, până în 28 aprilie.