Organizatorii Festivalului JAZZx au anunțat încă 7 artiști care vor urca pe scena din centrul Timișoarei în perioada 28 iunie – 2 iulie 2023. Aceștia sunt: Ben l’Oncle Soul, The Comet is Coming, Acetobă feat. Arcuș, Andrei Petrache Trio, Blue Noise, Luiza Zan Quintet și VanDerCris.

Ben l’Oncle Soul este un compozitor francez cu un stil retro. Este cunoscut pentru spectacolele sale live inedite. Artistul a cântat la mai multe festivaluri și emisiuni TV, cum ar fi FrancoFolies 2010, Montreal High Lights Festival 2011, North Sea Jazz Festival, London Jazz Festival. Arta sa este ca o viziune din soul modern și jazz, amestecată cu hip hop și R&B, influențată de rădăcinile sale franceze și afro-americane.

The Comet Is Coming este unul dintre cele mai definitorii și avangardiste trio-uri ale scenei britanice de jazz, care a înflorit mai spectaculos ca niciodată în anii 2010, având în componență probabil cel mai important instrumentist de pe scena londoneză de jazz a secolului XXI, saxofonistul Shabaka Hutchings (Sons Of Kemet, Melt Yourself Down), o adevărată fabrică de groove în persoana toboșarului Betamax și un claviaturist creativ în Danalogue.

Acetobă înseamnă experiment în creație, influențat de stări nedefinite lăsate de spațiile în uitare din mintea umană. Este cel mai nou proiect al toboșarului Radu Pieloiu, care prin acest experiment adoptă partea electronică și o integrează în setup-ul său live.

Cu un concept muzical și estetic vizual nou, Luiza Zan lansează anul acesta un nou proiect muzical. Cvintetul aduce pe scenă muzicieni tineri, cu o formare solidă atât în muzica clasică, precum şi în jazz. Noul concept muzical este o împletire între fusion jazz şi American folk music, R&B, bossa nova şi jazz standards, cu aluzii muzicale ce trimit la Miles Davis, Meshell Ndgeocello, Jeff Buckley, Nick Drake sau Jill Scott. 

JAZZx face parte din Programul Național “Timișoara – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Consiliul Județean Timiș. Organizat de Muzeul Național al Banatului, produs și dezvoltat de Centrul Cultural PLAI.

Foto: JAZZx