Spitalul Victor Babeș Timișoara introduce o nouă tehnologie de diagnosticare a bolilor de inimă: angiocoronarografia CT. Această procedură modernă, disponibilă în Laboratorul de Radiologie și Imagistică, permite detectarea timpurie și precisă a problemelor arterelor coronare.

Angiocoronarografia CT, sau angiografia coronariană cu tomografie computerizată, utilizează imagini detaliate pentru a examina arterele care alimentează inima. Aceasta poate identifica blocajele și îngustările care pot duce la infarct miocardic și alte probleme cardiace. Procedura este neinvazivă, oferind confort pacienților.

„Realizarea acestei investigații presupune o echipă multidisciplinară, din care fac parte cardiologul, radiologul și tehnicianul de radiologie. Înainte de realizarea investigației imagistice, cardiologul verifică contraindicațiile pentru nitrați și beta-blocante, întrucât este necesară reducerea frecvenței cardiace. Totodată, pacienții ar trebui să-și ia medicația cardiacă obișnuită. De asemenea, se recomandă evitarea consumului de alimente cu 3-4 ore înainte de scanare și a cafelei, țigărilor sau băuturilor energizante cu 12 ore înainte de realizarea investigației. Spre deosebire de angiografia tradițională, care necesită introducerea unui cateter prin artere, angiocoronarografia CT nu implică proceduri invazive, reducând astfel riscul de complicații”, spune asist. univ. dr. Emil Stoicescu, medic radiolog la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Această tehnologie este utilă pentru persoanele care prezintă simptome de boală coronariană, cum ar fi dureri în piept, dificultăți de respirație sau oboseală inexplicabilă. De asemenea, este recomandată celor cu factori de risc, precum hipertensiunea, diabetul, colesterolul ridicat sau istoricul familial de boli de inimă.

Printre beneficiile angiocoronarografiei CT se numără:

  • Diagnosticarea precisă a problemelor arterelor coronare.
  • Detectarea timpurie a îngustărilor semnificative care pot necesita tratament.
  • Furnizarea de imagini clare ale arterelor inimii.
  • Informații esențiale pentru deciziile de tratament, fie că este vorba de angioplastie sau chirurgie bypass.
  • Evaluarea neinvazivă, fără disconfort pentru pacienți.

Procedura ajută la identificarea leziunilor minore ale arterelor, prevenind astfel evoluția acestora către afecțiuni grave. Astfel, pacienții pot beneficia de tratamente preventive și de o îngrijire mai eficientă.

„Computer tomograful folosește raze X pentru a obține imagini secvențiale ale inimii și vaselor coronare. Procedura durează aproximativ 20 de minute și este nedureroasă. Pacientul este poziționat pe o masă mobilă care se deplasează printr-un scaner de tomografie computerizată. În timpul scanării, un colorant de contrast este injectat în fluxul sanguin pentru a evidenția arterele coronare. După finalizarea scanării, pacienții sunt monitorizați pentru a detecta eventualele reacții adverse la agentul de contrast. Aceștia pot reveni la activitățile normale imediat după monitorizare”, spune asist. univ. dr. Emil Stoicescu, medic radiolog la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.