Angio CT de periferie reprezintă o tehnică imagistică avansată care permite vizualizarea detaliată a arterelor periferice. Această procedură oferă imagini de înaltă rezoluție ale structurii vasculare, fiind esențială pentru detectarea precoce a afecțiunilor vasculare, precum stenozele, ocluziile sau anevrismele. Prin combinarea tomografiei computerizate (CT) cu agenți de contrast intravenos, se obțin imagini tridimensionale detaliate care permit identificarea precisă a anomaliilor și leziunilor vasculare.

Beneficiile Angio CT-ului sunt multiple. În primul rând, permite o evaluare detaliată a patologiei vasculare, oferind imagini clare și precise care ne ajută să identificăm problemele cardiace pe care le are un pacient. Apoi, trebuie spus că tehnica imagistică este non-invazivă, ceea ce înseamnă că pacienții nu vor trebui să treacă prin proceduri dureroase sau inconfortabile. De asemenea, timpul de scanare este relativ scurt, reducând disconfortul pacientului. Nu în ultimul rând, cu ajutorul imaginilor detaliate, se pot planifica cu exactitate intervențiile chirurgicale sau tratamentele necesare, personalizând abordarea terapeutică pentru fiecare pacient”, spune dr. Antonina Nicolae – medic primar radiologie – imagistică medicală, Spitalul Clinic CF Timișoara.

Tehnica permite ajustarea planului de tratament, dacă este necesar, prin monitorizarea eficientă a evoluției tratamentelor în timp. Angio CT-ul, cu o doză de iradiere mai mică decât angiografia clasică, ajută la trierea pacienților pentru intervenții invazive. De asemenea, oferă informații detaliate despre localizarea, întinderea și gradul de afectare a vaselor periferice.

Este o tehnologie care ne permite să detectăm și să tratăm afecțiunile vasculare periferice într-un stadiu incipient, îmbunătățind semnificativ prognosticul și calitatea vieții pacienților. Folosind această tehnică, se pot evalua riscurile complicațiilor grave asociate cu bolile vasculare, de exemplu amputările sau infarctele”, spune dr. Antonina Nicolae – medic primar radiologie – imagistică medicală, Spitalul Clinic CF Timișoara.

În cadrul Spitalului Clinic CF Timișoara se fac toate tipurile de angio-CT pentru a vizualiza circulația arterială cerebrală, coronariană, aorta toracică și abdominală cu ramuri emergente, angiografia vaselor regiunii cervicale, dar și cea a membrelor superioare și inferioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *