Festivalul Euroregional de Teatru TESZT începe oficial duminică, 19 mai 2024, sub genericul „Celălalt punct de vedere” – cu 24 de spectacole care oglindesc teatrul european din acest moment. Biletele s-au pus în vânzare online și la teatru la prețul de 50 de lei/spectacol, respectiv 30 de lei/concert.

Gongul de deschidere a festivalului va răsuna duminică la 15:30 în foaierul Teatrului Maghiar, fiind urmat de spectacolul inaugural „100 de toasturi” a trupei Via Negativa din Slovenia, un performance nonconformist cu care TESZT sărbătorește 15 ediții de succes.

Despre spectacolele din selecția acestui an, criticii spun că sunt îndrăznețe, inovative, nonconformiste, provocatoare pentru public, toate având un numitor comun: o abordare proaspătă a teatrului contemporan. Majoritatea producțiilor invitate au fost alese în urma unui apel deschis lansat în 2023. La finalul fiecărei zile, publicul poate intra în dialog cu artiștii în cadrul discuțiilor moderate de teatrologul Kovács Bálint, care vor avea traducere simultană. Toate spectacolele din TESZT au traducere în română, maghiară și engleză – în funcție de limba în care se joacă.

Cele două producții în aer liber, cu acces gratuit, vor fi în 21 și 22 mai – „Pentesilea” în Piața Libertății de la ora 18:00, respectiv în 25 și 26 mai de la 15:00 și 16:00 – „Iubire de dat” pe strada Mărășești. În parteneriat cu Asociația Proteszt, festivalul va prezenta în context internațional trei spectacole ale trupelor timișorene Unfold Motion, Teatrul Basca și Compania independentă Arte-Factum. Programul include și câteva producții din Ungaria, precum și spectacole din Franța, Germania, Croația, Serbia și Grecia, de unde vine producția-eveniment „Taverna Miresia” din 20 mai, un poem vizual despre pierdere și împăcare. Cei interesați se pot înscrie gratuit la atelierele susținute de artiștii invitați: un workshop de tehnică bondage, organizat în 20 mai, și un seminar despre teatrul stradal, în 23 mai, susținut de Stefano Té.

Pe durata festivalului, casa de bilete a teatrului (strada Alba Iulia nr.2) va fi deschisă zilnic de la ora 11:00 până la începerea ultimului eveniment programat. TESZT propune și abonamente de zece spectacole la alegere – cu 400 de lei, și abonamente de cinci spectacole la alegere – 200 de lei, iar abonamentele se pot procura doar de la teatru. Mai multe informații despre bilete și abonamente se pot obține la numărul de telefon 0356-450.606 sau accesând ticket@tm-t.ro. Pachetele de abonamente includ, la alegere, și o traistă sau tricou TESZT2024.

Festivalul începe și se termină cu producțiile teatrului-gazdă: în 19 mai – „1978” în regia slovenului Tomi Janežič, nominalizat la două premii UNITER, iar în 26 mai – „Pericles” regizat de britanicul Philip Parr. Înainte de „Pericles”, va fi vernisată expoziția actorului Teatrului Maghiar, Mátyás Zsolt Imre, cu desene inspirate din spectacol.

Programul integral, cu descrierea spectacolelor, se poate consulta pe www.teszt.ro și https://www.facebook.com/teszt.ro sau instalând aplicația FestivApp.

TESZT este organizat din 2008 de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, cu finanțare de la Primăria Timișoara. Teatrul mulțumește partenerilor și susținătorilor: Asociația Proteszt, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023 și Voluntim, STPT, FITT, Centrul de Cultură și Artă Timiș, Direcția pentru Cultură Timiș, Cramele Recaș.

(P)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *