Prof. Univ. Dr. Fabio Di Lisa va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, joi, 12 octombrie, la ora 14:00, în Sala Senatului a UMFVBT.

Fabio Di Lisa este profesor de Biochimie si directorul laboratorului Metabolismul oxidativ în bolile cardiace din cadrul Departamentului de Științe Biomedicale al Facultății de Medicină, Universitatea din Padova, Italia, fiind, totodată, Visiting Professor al UMF „Victor Babeș” din Timișoara.

Domnia sa a avut contribuții majore în cercetarea științifică, care a condus la elucidarea rolului disfuncției mitocondriale în patogeneza bolilor cardio-metabolice, al oxidării proteinelor miofibrilare în instalarea disfuncției contractile pe modele animale de insuficiență cardiacă și de distrofie musculară și al stresului oxidativ dependent de monoamino-oxidază (MAO) în producerea leziunilor asociate ischemiei/reperfuziei miocardice și în progresiunea hipertrofiei ventriculare maladaptative spre insuficiență cardiacă.

În ultimii 10 ani, Prof. Fabio Di Lisa a fost directorul a patru granturi de cercetare care au însumat aproximativ 1,5 mil. euro.

Între anii 2005-2008, a deținut calitatea de președinte al celei mai importante societăți de cercetare a patologiei cardiace, International Society for Heart Research (ISHR) – secțiunea europeană.

Recunoașterea contribuțiilor în domeniile de cercetare sus-amintite este dovedită de importante premii și distincții primite de-a lungul carierei din partea acestei societăți, după cum urmează: Distinguished Leader Award of ISHR (2022), Medal of Merit of ISHR (2015), Keith Reimer Award of ISHR (2014).

Prof. Di Lisa este autorul a 176 de articole, care au fost citate de peste 19 500 de ori, și membru în colectivul de redacție al prestigioaselor reviste: Cardiovascular Research (2003 – ), Journal of Molecular and Cellular Cardiology (2004 -), Basic Research in Cardiology (2003 -) și Journal of Biological Chemistry (2003 -).