ROD Vulnerabil, parte din ROD festival organizat de Asociația Documentor ajunge în centrul de muncă de la Săcălaz a Penitenciarului Timișoara. 

În data de 1 august 2023, de la ora 19.00, aici va avea loc proiecția filmului documentar „Păr”, realizat de regizorul Florin Iepan împreună cu editorul de imagine Călin Meda.

Peste 80 de deținuți muncesc și trăiesc la firma din Săcălaz, cu care Penitenciarul Timișoara a încheiat o colaborare. 

Este un demers pilot inițiat conceptual în luna martie 2022, de conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor, prin care penitenciarul a încheiat un contract cu un agent economic, cel din urmă punând la dispoziție spații de cazare pe cheltuiala proprie pentru persoanele private de libertate custodiate în regim deschis, care muncesc în cadrul acestei firme. 

La nivelul Penitenciarului Timișoara contractul este semnat pentru un număr de 84 de locuri de cazare.

Filmul documentar „Păr” vorbește despre „rezistența prin păr” – una dintre cele mai interesante forme de manifestare a opoziției individului față de regimul național comunist din România. 

Prin intermediul unor materiale de arhivă realizate de cineaști amatori sunt aduse în prim-plan o parte dintre figurile emblematice ale boemei artistice din Timișoara și Arad. Filmul explorează un spaţiu al memoriei intime, parte a unei culturi alternative care s-a dezvoltat în timpul comunismului din România. Realizatorii filmului folosesc multe imagini de arhivă, multe provenite din arhive private sau de la cine cluburile din Arad sau Timişoara.