România se confruntă cu un val serios de răceli, gripă, pneumonii și covid. Anul 2024 începe cu spitalele de boli infecțioase pline până la refuz de pacienții care au făcut complicații din cauza problemelor respiratorii. Medicii abia fac față, iar numărul de paturi este suplimentat de la o zi la alta. Specialiștii spun că vârful cazurilor se va înregistra peste 2 săptămâni.

La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, numărul pacienților care vin cu infecții respiratorii acute este mai mare de 6 ori față de aceeași perioadă a anului.

„Vorbim de gripă de tip A, de tip B, vorbim de pneumonii virale cu virus respirator, vorbim de pneumonii Sars-Cov-2, dar și de pneumonii bacteriene, deci practic avem un conglomerat, un cocktail de toate virusurile și bacteriile posibile” a declarat Cristian Oancea, manager al Spitalului de Boli Infecțioase Timișoara.

Pacienții ajung în stare gravă cu complicații severe ale aparatului respirator. Cu un număr așa mare de pacienți, locurile din saloane sunt suplimentate zilnic și cu greu se găsește un pat liber.

„Am crescut numărul de paturi dedicate patologiei infecțiilor respiratorii, atât în corpul de boli infecțioase, cât și în corpul de pneumologie, undeva la 65%” a declarat Cristian Oancea, manager al Spitalului de Boli Infecțioase Timișoara.

Medicii recomandă prevenția și consultul medicului de familie încă de la primele simptome. Situația este gravă în toată țara. La nivel național, spitalele de boli infecțioase funcționează la capacitate maximă. Medicii spun că vârful sezonului de gripă, răceală și viroze se va înregistrat peste aproximativ 2 săptămâni.