După ce autoritățile au aflat de la televizor că Pasajul Michelangelo s-a transformat într-o fântână, echipele de intervenție și verificare au fost trimise la fața locului. Oamenii au mers, au văzut și au plecat. Pentru a vedea dacă sunt probleme de structură este nevoie de o expertiză mai amănunțită, spun autoriățile care anunță că până la remedierea situației, a fost reținută garanția de la firma ce se ocupă de mentenanța pasajului.

„Foarte probabil vom face o investigație mai amănunțită, pasajul se apropia de ieșirea din garanție și vom reține în acest moment garanția de execuție și n-o vom elibera până când nu se va face o analizaă clară care să arate exact care au fost cauzele și mai ales dacă este o problemă ce ține de mentenanță sau este o problemă ce necesită o intervenție mai amplă” a declarat Ruben Lațcău pentru NewsVest.

Specialiștii spun că pasajul a avut probleme încă de la început și că dacă situația nu va fi remediată există riscul ca acesta să se crape.

„Fenomenul dacă nu se repară, evoluează în timp și poate să afecteze însuși betonul și armătura din pereții pasajului. Problemele acestea sunt relevate într-o expertiză care a fost comandată de constructor care după câte am înțeles eu a intrat în insolvență și după aceea noi nu am mai știut ce s-a întâmplat. Nu s-au luat măsurile care trebuiau luate. S-au făcut ceva reparații, dar nu cu acceptul nostru” spune Marin Marin, profesor și expert tehnic la Facultatea de Construcții din Timișoara.

Cum pasajul este încă în garanție, de mentenanță se va ocupa în continuare aceeași firmă până la expirarea contractului. Chiar dacă specialiștii spun că au fost probleme încă de la început, fostul edil al Timișoarei Nicolae Robu acuză actuala adminisrație că nu a făcut mentenața acestui pasaj și că de aceea au apărut fisurile așa repede.

„Convingerea mea se bazează pe faptul că specialiștii proiectanți ne-au atenționat să nu fim surprinși dacă pe parcurs vor apărea, din când în când, asemenea fenomene, căci ele sunt normale pe un teren atât de greu, cu o pânză freatică foarte sus și o pânză de ape termale, mai adânc, pânze care fac ca permanent asupra pereților să se exercite de către apă o presiune uriașă, dacă nu se intervine prompt, cu o injectare de ceva substanțe speciale, la primele semne de existență a unor infiltrații, semne constând în apariția unor pete umede mai mici sau mai mari, nu contează. Evident, fritziștii fanatici nu au rata ocazia să sară imediat, ca și la Jiul: uite ce pasaj a făcut Robu” a declarat fostul primar al orașului.

Pasajul Michelangelo a fost inaugurat cu fast în 2015 și a costat peste 50 de milioane de lei. Mare parte din bani au venit de la Uniunea Europeană.