Românii îi celebrează pe 8 noiembrie, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Aceștia sunt cunoscuți în cultura populară ca fiind conducătorii cetelor de îngeri, dar și călăuze ale sufletului spre Rai. Creștinii fac astăzi, conform tradiției pomenirea tuturor morților din familie și nu fac treburi prin casă.

Tradiția spune că Arhanghelul Gavriil este cel care a fost trimis de Dumnezeu, către Fecioara Maria ca să îi dea vestea că îl va naște pe Mesia, iar Arhanghelul Mihail este conducătorul oștilor îngerești. De asemenea, se spune că acesta poartă cheile Raiului și îi veghează pe cei bolnavi.

În România, cei doi sunt venerați în toate regiunile țării, mai cu seamă la munte, acolo unde cei doi Arhangheli sunt cunoscuți ca fiind patroni ai oilor, de asemenea, în Moldova, aceștia sunt cunoscuți ca fiind păzitorii oamenilor pe tot parcursul vieții.

Arhanghelii, în viziunea populară, asista și la judecată de apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omenești firești și purifică, prin post, conștiințele.

În zonele muntoase, în care Arhanghelii erau celebrați și că patroni ai oilor, stăpânii acestor animale făceau o turtă mare din făînă de porumb, numită “turtă arietilor” (arietii fiind berbecii despărțiți de oi), ce era considerată a fi purtătoare de fecunditate. Această turtă se aruncă în dimineață zilei de 8 noiembrie în tarla oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor. Dacă turtă cădea cu față în sus era semn încurajator, de bucurie în rândul ciobanilor, considerându-se că în primăvară toate oile vor avea miei, iar dacă turtă cădea cu față în jos era mare supărare în satele și târgurile bucovinene se făceau și se fac și astăzi, de 8 noiembrie, pomeniri și praznice pentru cei morți iar, în biserici, fiecare creștin aprinde câte o lumânare că să aibă asigurată lumina de veci, călăuzitoare pe lumea cealaltă.

În această zi, peste 1,3 milioane de români își sărbătoresc onomastica.