Una dintre cele patru perle ale Casei de Cultura „Traian Grozăvescu” Lugoj, Ansamblul Folcloric „Lugojana”, ajuns la ceas aniversar, împlinește anul acesta 60 de ani de activitate. Nucleul creator, Ansamblul Folcloric „Lugojana” a transpus în fapte inițiative ce au ca sorginte folclorul românesc de bună calitate.

Ansamblul Folcloric „Lugojana”, coordonat de coregraful și corepetitorii Casei de Cultura „Traian Grozăvescu” Lugoj, alături de instrumentiști colaboratori precum și soliști recunoscuți vor realiza un spectacol fabulos, cu activități artistice și scenografice, dar și reprezentații vocale sublime, cu scopul de a conserva precum și de a promova valorile folclorice tradiționale bănățene și nu numai.

Programul spectacolului prezintă întâlnirea intre generații de dansatori și instrumentiști, expoziții de fotografii, diplome, trofee, articole din presă, expoziție etnografică realizată cu sprijinul colegilor de la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj.

Pe scenă vor fi un număr de peste 100 de dansatori din 3 generații:

  1. Generația anilor 1991 – 2000
  2. Generația anilor 2000 – 2023
  3. Generația de tineret (actuală și de viitor), cei care vor prelua arta jocului și dansului popular de la generațiile anterioare.

Repertoriul dansatorilor cuprinde în acest spectacol nu mai puțin de 9 suite coregrafice, reprezentând atât zona de câmpie cât și de munte a Banatului, brâuri din Banatul de Munte (Borlova), dar și din zonele etnofolclorice Sălaj, Bihor și Moldova.

Vor avea loc 2 spectacole, unul în 18 noiembrie în sala de spectacole a Teatrului Municipal „Traian Grozavescu” unde accesul este pe bază de invitație, iar celălalt spectacol va avea loc cu ocazia zilei naționale a Ramâniei în 1 decembrie.