A fost din nou spectacol pe cer, în vestul României. După ce săptămâna trecuta, aurora boreală a fost vizibilă din mai multe locuri, acum, oamenii s-au putut bucura de un spectaculos curcubeu în jurul soarelui. 

Locuitorii din vestul țării au putut observa, preț de câteva zeci de minute, un fenomen meteorologic destul de rar și spectaculos în jurul soarelui. Fenomenul denumit de specialiști “Halou” a creat o aură, vizibilă ușor cu ochiul liber. 

Conform specialiștilor de la meteoradar.ro, Haloul este un fenomen optic de formă inelară sau de arc, care apare datorită reflexiei sau refracției luminii pe cristalele de gheață din nori. 

Fenomenul de halou se formează cel mai adesea atunci când lumina trece prin nori înalți de tip Cirrus și Cirrostratus. Aceștia sunt prezenți și în fața unui front atmosferic, care aduce o schimbare a vremii și, frecvent, precipitații și intensificări ale vântului.

Intensitatea haloului depinde de mărimea particulelor de gheață sau apă care le provoacă. Este cunoscut sub numele de „coroana”, dar nu trebuie confundat cu gazul subțire luminos împrăștiat care reprezintă coroana proprie a soarelui. 

Fenomenul prevestește în următoarele 48 de ore vreme rea, spun meteorologii, vânt puternic, ploi puternice sau temperaturi, conform directmm.ro. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *