Iubitorii de muzică clasică au toate motivele să își petrească seara de vineri, 24 februarie, la Filarmonica Banatul din Timișoara. La împlinirea unui an de la invazia rusă în Ucraina, pe scenă vor urca Valentin Uryupin, unul dintre cei mai renumiți dirijori ai momentului și Nutrit Stark faimoasă violonistă israeliană. Acordurile unei viori Guarnieri (Pietro da Mantova, 1710) se vor auzi în cadrul concertului de vineri: Concertul pentru vioară şi orchestră nr. 2 Sz 117 de B. BARTÓK şi Verklärte Nacht de A. SCHÖNBERG.

Valentin Uryupin este un muzician excepțional din două puncte de vedere: înainte de a sărbători succesul pe podiumul dirijoral, a câștigat peste 20 de concursuri internaționale în calitate de clarinetist și a concertat în întreaga lume. Având în vedere numeroasele sale angajamente de dirijor – atât în ​​domeniul operistic, cât și cel simfonic – spectacolele sale ca solist sunt din ce în ce mai rare. Cu toate acestea, Valentin Uryupin poate fi văzut ocazional în spectacole de teatru, în ambele roluri: dirijor și clarinetist. În toamna anului 2021, Valentin Uryupin a devenit dirijor principal și director artistic al Operei Novaya din Moscova. Acolo a prezentat două producții majore cu Die tote Stadt de Korngold și Cendrillon de Massenet, înainte de a demisiona.

Nutrit Stark a studiat la Academia Rubin din Tel Aviv (Haim Taub), la Juilliard School din New York (Robert Mann), la Musikhochschule din Köln (Cvartetul Alban Berg) și la Universität der Künste din Berlin (Ilan Gronich).A fost premiată la Concursul G. Enescu din București, la Concursul de Muzică de Cameră Premio Trio di Trieste, la Concursul de vioară L. Mozart din Augsburg. A avut apariții solistice alături de orchestre precum Filarmonica Israeliană (Z. Mehta), Orchestra Radio München (D. Sitkovetsky), Filarmonica din Bremen, Orchestra Simfonică din Sao Paolo și Orchestra de Cameră Lituaniană.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, de la casierie și de pe myticket.ro (https://bit.ly/3YUaOSH).