Primăria Municipiului Timișoara anunță un proiect de hotărâre pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal denumit „Funcțiuni mixte – Instituții și servicii, adăpost pentru animale fără stăpân”. După această etapă, documentul va fi supus procesului de transparență decizională și ulterior va fi prezentat spre aprobare Consiliului Local.

Adăpostul este planificat să fie construit în zona Freidorf, acoperind o suprafață de peste 20.000 de metri pătrați. Terenul este în proprietatea Municipiului Timișoara, fiind parte a domeniului privat, și este situat în vecinătatea pistei de biciclete care leagă Timișoara de Serbia.

Adăpostul va avea o capacitate maximă de până la 600 de câini. Aici, câinii fără stăpân vor avea parte de îngrijire adecvată, tratament medical cu echipamente moderne și condiții civilizate de găzduire, până la adopție.

Proiectul prevede amplasarea unei zone reglementate de dotări și servicii pentru funcționarea unui adăpost destinat animalelor fără stăpân. Funcțiunile necesare adăpostului includ: spații pentru cabinete și tratamente medicale veterinare, hrănirea și îngrijirea animalelor, săli de operație și tratament, spații de carantină, bucătărie, depozitare alimente, grupuri sanitare, vestiare, morgă și incinerator. De asemenea, vor fi amenajate căi de acces auto și pietonale precum și parcări. Pe minim 20% din din totalul suprafeței, vor fi amenajate spații verzi.

„Pentru prima dată Timișoara va avea un adăpost public pentru câinii adunați de pe stradă și nu vom mai fi nevoiți să concesionăm acest serviciu unei firme private. Pe termen mediu și lung aceasta este singura soluție de a îmbunătăți modul în care câinii fără stăpân sunt îngrijiți. Rezolvarea reală însă stă în adoptarea acestor câini al căror loc nu este nici pe stradă și nici în adăpost”, a spus primarul Dominic Fritz.

Cu toate acestea, soluțiile pentru diminuarea fenomenului de abandon și reducerea numărului de animale fără stăpân de pe străzi depind în mare măsură și de noi toți. Cea mai eficientă metodă rămâne sterilizarea și, de aceea, Primăria Municipiului Timișoara derulează o campanie gratuită de sterilizare a câinilor, de care pot beneficia proprietarii cu venituri reduse, spun reprezentanții Primăriei Timișoara. Vă puteți înscrie în campanie prin e-mail la adresa alexandra.pintea@primariatm.ro sau la numărul de telefon dedicat – 0745232005.