Fundația de Abilitare Speranța va implementa, în anul 2024, proiectul “UnLoc: bunăstare în comunitate pentru persoanele cu dizabilități”, proiect finanțat de către Fundația FLEX cu suma de 22.000 de dolari.
16% din populația lumii are o dizabilitate (conform rapoartelor OMS publicate în martie 2023). Persoanele cu dizabilități sunt de două ori mai expuse la riscul de a dezvolta boli precum depresia, astmul, diabetul, obezitatea, infarctul, anxietatea, problemele dentare. Acestea întâmpină bariere și inegalități în utilizarea serviciilor medicale, dezvoltă comportamente riscante (alimentație nesănătoasă, consum excesiv de zahăr, băuturi energizante, fumat, alcoolism, sedentarism). Neavând o rețea naturală de sprijin, au nevoie și de ajutor pentru a dezvolta relații bune, ancore în societate, astfel încât să obțină o stare de bine (fizică, psihică, socială, relațională).
Proiectul își propune să crească calitatea vieții adulților cu diferite dizabilități (fizice, senzoriale, intelectuale, psiho-sociale), unii dintre aceștia cu trecut instituțional, prin: furnizarea de sesiuni de formare non-formală și diseminarea de materiale informative ușor de înțeles pe cinci teme de interes privind sănătatea, furnizarea de servicii de sănătate mintală/consiliere psihologică, sprijin în luarea deciziilor și însoțire la terapii și medici și dezvoltarea unui program de mentorat, prin care voluntari instruiți îi vor sprijini în diverse aspecte ale vieții.
Impactul proiectului este o comunitate incluzivă, diversă, în care cei cu dizabilități își pot exercita drepturile și au grijă de sănătatea lor, astfel încât calitatea vieții lor să crească.
Fundația de Abilitare Speranța va susține 5 sesiuni de intruire și sprijin individulal și va furniza materiale în format ușor de înțeles prin care va contribui la creșterea capacității a 25 de adulți cu diferite dizabilități de a-și înțelege starea de sănătate și de a-și dezvolta un stil de viață sănătos. Deasemenea, va sprijini adulții în comunitate prin oferirea de servicii de sănătate mintală și facilitarea în accesarea serviciilor medicale, precum și sprijin în luarea deciziilor.
În cadrul programului de voluntariat, Fundația de Abilitare Speranța va forma peste 10 voluntari pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități, astfel încât să se reducă barierele de interacțiune dintre cei cu și fără dizabilități.
Schimbarea socială pe care Fundatia de Abilitare Speranța și-o propune are loc în timp, înțelegând faptul că dreptul de a trăi în comunitate nu este legat de capacitatea fizică și intelectuală a unei persoane de a se îngriji de sine, fără asistență, ci de susținători, așa cum este Fundația FLEX. Proiectul produce efecte la nivel individual (împuternicire, autonomie, bunăstare), de servicii medicale primare (accesibilitate, eficiență – OMS estimează că fiecare dolar investit în servicii preventive și îngrijire incluzivă a persoanelor cu dizabilități aduce un profit de 10 ori mai mare) șila nivelul întregii societății (incluziune, colaborare, diversitate, auto-reprezentare).
Photo by Josh Appel on Unsplash