Pompierii din Timiș au fost mobilizați mai bine de 12 ore, duminică, pentru a face față incendiilor de vegetație uscată care au cuprins zona Făgetului și împrejurimile Lugojului. Suprafața afectată a fost estimată la aproximativ 270 de hectare de vegetație uscată, miriște și litieră.

Printre cele mai extinse incendii înregistrate se numără cel din Remetea-Luncă (comuna Mănăștiur), unde focul a distrus aproximativ 90 de hectare, urmat de cel de la Coșava, cu peste 30 de hectare afectate, și cel de pe Dealul Popii din apropierea orașului Făget, cu o suprafață de 10 hectare. Incendii de proporții mai mici au fost semnalate și în localitățile Sintești (pe aproximativ 3 hectare) și în comuna Margina (pe aproximativ 10 hectare).

Autoritățile au reușit să gestioneze situația de urgență mobilizând peste 40 de pompieri militari din Stația Făget, Detașamentul Lugoj și Detașamentele 1 și 2 Timișoara, susținuți de echipaje de pompieri voluntari și forțe ale Ocolului Silvic Margina și Dumbrava. La Stația de Pompieri Făget a fost activată creșterea capacității operaționale, iar la Detașamentul de Pompieri Lugoj, acțiunile au fost intensificate la ora 15:15.

Pompierii au acționat cu trei autospeciale de stingere, o autospecială de primă intervenție și comandă, și un autocamion cu container de stingere, intervenind în zonele afectate din Lugoj, Darova, Traian Vuia, Victor Vlad Delamarina, Boldur, Centura Lugojului și satul Măguri. În sprijinul lor au venit și pompierii voluntari din diverse comune, inclusiv Dumbrava.

În paralel cu aceste acțiuni, sâmbătă, 10 februarie 2024, pompierii au mai intervenit pentru stingerea și lichidarea altor incendii de vegetație uscată în localitățile Pietroasa Mare, Ghilad, Pădureni, Tormac, Buziaș și pe drumul spre Saravale, totalizând 13 hectare afectate.

Autoritățile reamintesc că arderea vegetației uscate este strict interzisă și sancționată cu amenzi substanțiale, iar incendiile de acest tip reprezintă o amenințare majoră pentru mediul înconjurător și pentru comunitate, putând provoca pierderi de vieți și pagube economice semnificative.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *