Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara se pregătește de alegerile pentru funcția de rector. Acestea vor avea loc în 15 februarie, iar până acum doar actualul rector, Octavian Crețu, s-a înscris în cursă pentru un nou mandat.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara înregisrează anul acesta, la cliclul de studii de licență, cel mai mare număr de studenți pe care l-a avut vreodată. Vorbim despre aproape 6.800, cu 300 de studenți mai mulți față de anul 2020. În acest context, alegerile de anul acesta sunt cruciale pentru ca universitatea să poată continua politicile începute acum 4 ani.

Procesul de alegere a rectorului va avea loc pe 15 februarie, iar rezultatele vor fi făcute publice pe 16 februarie. După confirmarea rectorului și transmiterea raportului despre alegeri către Ministerul Educației, vor fi numiți prorectorii, iar decanii vor fi selectați printr-un concurs, mai apoi vor fi numiți prodecanii.

Conform noii legi a învățământului superior, mandatul rectorului are o durată de 5 ani. De asemenea, numărul de mandate consecutive pentru același rector este limitat la două, în urma intrării în vigoare a noii legislații.

Istoric

În 1945, Facultatea de Medicină din Timișoara a fost înființată într-un moment în care necesitatea formării de personal medical era acută, dată fiind situația sanitară precară din țară. Inițial considerată atât un obiectiv de lungă durată, cât și o necesitate vitală pentru regiunea Banatului, Facultatea și-a început activitatea la data de 15 iulie 1945, cu primii ani de studiu: anul I cu 412 de studenți, iar anul II cu 76 de studenți.

De-a lungul decadelor, universitatea a suferit numeroase transformări, devenind una dintre cele șase Universități de Medicină și Farmacie tradiționale din țară.

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara este prezentă în clasamente de referință realizate de organisme internaționale și naționale importante.

În clasamentul Academic Ranking of World Universities 2020 (cunoscut și ca Top Shanghai), unul dintre cele mai prestigioase din lume, Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara ocupă poziția 401-500 la nivel mondial și poziția 2-3 la nivel național în domeniul Ştiinţe Medicale, la subiectul Medicină Clinică.

În Metarankingul Universitar-2019, Ad Astra, o meta-analiză ce combină mai multe clasamente pentru a extrage concluzii mai robuste, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara se află pe locul trei, la fel ca și în clasamentul uniRank.

În ultimii ani, UMFT a fondat, împreună cu celelalte patru universități de prestigiu din oraș, Alianța Timișoara Universitară.

De asemenea Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara este parte integrantă din Asociația Universităților de Medicină și Farmacie din România.

(P)