Ştiinţescu Timişoara a lansat apelul pentru programul de finanţare dedicat iniţiativelor educaţionale care vizează stimularea interesului pentru ştiinţă şi tehnologie în rândul elevilor din judeţele Timiş şi Arad, având vârste cuprinse între 6 şi 19 ani. Programul, ajuns la cea de-a VII-a ediţie, susţine financiar cele mai inovatoare proiecte destinate educaţiei viitoare.

În intervalul 5 februarie – 4 martie 2024, organizaţii non-guvernamentale, şcoli publice şi grupuri de iniţiativă sunt invitate să depună propuneri de proiecte pentru a obţine finanţare din Fondul Ştiinţescu Timişoara, în valoare totală de 200.000 RON. Potenţialii aplicanţi sunt aşteptaţi să participe la cel puţin o şedinţă de mentorat cu echipa Fundaţiei Comunitare Timişoara.

Această etapă reprezintă un suport pentru echipele de proiect, ajutându-le să-şi dezvolte ideea într-un proiect fezabil, cu şanse mari de obţinere a finanţării. În plus, şedinţele de mentorat au rolul de a facilita colaborarea între echipele cu idei de proiecte, pentru a genera sinergii în elaborarea propunerilor de activităţi.

„Prin acest program de finanțare ne dorim ca oamenii din comunitate – profesori, studenți, elevi, muzeografi, bibliotecari, artiști, profesioniști din domenii tehnice, ori pur şi simplu oameni pasionaţi de științe – să împărtășească ceea ce știu elevilor. De multe ori nu au nevoie decât de un impuls, un context și de sume relativ mici de bani cu care să acopere costul unor proiecte pe care ei le creează de la zero și apoi tot ei le derulează.” Daniela Chesaru, director executiv Fundaţia Comunitară Timişoara

Selecția finală a proiectelor câștigătoare va fi făcută prin jurizare de către o echipă neutră și avizată, alcătuită din pasionaţi de ştiinţe şi tehnologie, reprezentanți ai sectorului nonguvernamental și privat, pe baza criteriilor stabilite în ghidul de finanțare. Vor avea prioritate proiectele care se adresează elevilor din rural şi din urbanul mic şi mijlociu.

Proiecte precum crearea de Hub-uri sau makerspace-uri în şcoli, festivaluri sau caravane de ştiinţă, competiții, expoziții, tabere şi vizite de studiu care să aibă o componentă de implicare practică a copiilor şi tinerilor, proiecte de cercetare ale elevilor, activități din domeniul ecologiei și protecției mediului, activități de învățare în echipă, care promovează ştiinţa şi tehnologia în rândul elevilor, pot primi finanțare și mentorare pe parcursul implementării.

Detalii despre programul de finanțare și alte materiale necesare procesului de aplicare pot fi accesate pe website-ul programului (www.timisoara.stiintescu.ro) și pe pagina de Facebook locală a programului (https://www.facebook.com/StiintescuTm).

În ediţia din 2023 programul Ştiinţescu Timişoara a finanţat 12 proiecte care au ajuns în 29 de comunităţi din Timiş, au implicat peste 5.000 de copii, au numărat peste 100 de mentori care au oferit educaţiei peste 2.600 de ore de voluntariat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *