Vestul și sudul țării se topesc vineri din cauza unui val de căldură. O masă de aer foarte cald, din Africa de Nord, aduce temperaturi care se apropie amenințător de 40 de grade. În aceste condiții medicii vă recomandă să evitați plimbările prin soare și să vă hidratați corespunzător.

Vineri,  în vestul, sudul și sud-estul teritoriului valul de căldură se va menține. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 38 de grade la umbră, iar minimele se vor încadra între 17 și 22 de grade, ceea ce înseamnă că vom avea nopți tropicale, transmit cei de la ANM.

În weekend, toată țara va fi sub incidența unui cod galben de temperaturi extreme. Valul de căldură se va extinde și intensifica. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități îndeosebi în zonele de câmpie și podiș. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 39 de grade, iar minimele se vor încadra între 17 și 22 de grade, transmit meteorologii.

Medicii ne recomandă în această perioadă să încercăm să ne hidratăm, să purtăm îmbrăcăminte lejeră și să nu ieșim din casă la orele prânzului.

„Să nu ne hazardăm și să nu credem că vârtsa sau activitatea fizică pe care o desfășurăm în diverse locuri poate să ne protejeze de efectele nefavorabile ale căldurii, sigur că un lucru important este ca persoanele care au boli cronice să se păzească mai mult decât ceilalți, dar nici cei tineri, fără afecțiuni nu sunt excluși de la risc. Să nu ieșim din casă când există temperaturi mari, cel puțin în intervalul 11-17, fără deplasări prin soare, să avem capul acoperit, haine din fibre deschise la culoare. Mare atenție la copii, nu îi lăsați în mașini. Mai ales nou-născuții au o posibilitate de adaptare mai scăzută decât a adultului și pot exista riscuri de mare suferință pentru copiii mici” a declarat dr. Mihai Grecu – medic șef UPU Smurd Timișoara.