Ecorșeul, o lucrare mai puțin cunoscută publicului, care a fost prezentată la expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” și care este deținută de Colegiul Național “Carol I” Craiova, va rămâne la Muzeul Național de Artă Timișoara până în 2025, cu acordul proprietarului, Colegiul Național “Carol I”. De la 7 februarie, această lucrare va fi expusă în cadrul Depozitului Vizitabil din Galeria de Artă Bănățeană și Artă Modernă Românească, situată la etajul I al Palatului Baroc.

Ecorșeul, rezultatul colaborării dintre Constantin Brâncuși și doctorul Dimitrie Gerota, este o reprezentare a corpului uman fără piele și este primul proiect care i-a adus notorietate lui Constantin Brâncuși. Această lucrare, realizată la finalul studiilor artistice ale lui Brâncuși, a fost un moment crucial în dezvoltarea studiului academic românesc, datorită obiectivului vast pe care și l-a propus.

Tradiția ecorșeului în arta europeană are origini îndelungate, primele modele fiind realizate încă din secolul al XVII-lea, de obicei din ceară. Odată cu debutul Renașterii, studiul corpului uman a devenit esențial pentru obținerea naturalismului în artă. Acest studiu tradițional al corpului uman reflectă cunoașterea analitică și a servit drept baza de plecare pentru esențializarea formei, un element caracteristic al creației brâncușiene. Profesorul Dr. Dimitrie Gerota, inițiatorul proiectului, a asigurat precizia acestui studiu, fiind unul dintre pionierii medicinei academice românești.

Ecorșeul a fost finalizat în 1902 și există în cinci exemplare distribuite la diferite instituții din țară. Lucrarea expusă la Muzeul Național de Artă Timișoara este realizată din ghips policrom, pictat cu atenție pentru a evidenția detaliile anatomice. Inspirat de statuia antică a lui Hermes/Antinous Capitolinul, Brâncuși a raportat încă de la început lucrarea sa la Antichitatea clasică elenistică și romană. Lucrarea este realizată într-o singură piesă (cu excepția brațelor) și este montată pe un soclu cu un contrafort metalic.

Pe inscripția plăcuței ceramice de pe soclu se găsește următorul text: “Atitudinea clasicului „Antinous” Anatomia mușchilor Superficiali lucrat după natură de: Prof. Dr. D. Gerotă și Brâncuș 1902”. Procesul de restaurare a acestei lucrări a fost efectuat la Muzeul Național de Artă Timișoara și prezentat la lansarea cărții “O întâlnire astrală: Dimitrie Gerota – Constantin Brâncuși. Povestea Ecorșeului”, coordonată de Prof. Dr. Irinel Popescu, în luna ianuarie a acestui an.

Prezența temporară a Ecorșeului din colecția Colegiului Național „Carol I” Craiova consolidează omagierea artistului universal Constantin Brâncuși în memoria culturală a Muzeului Național de Artă Timișoara.